Читај ми!

Светске агенције о прихватању споразума

О синоћном усвајању извештаја Владе Србије о преговорима са Приштином, светске новинске агенције известиле су као о коначној "нормализују односи Србије и Косова" и "окончању десетогодишњих тензија", осврћући се и на протест "ултра-националиста" испред парламента.

Светске агенције известиле су синоћ да је Скупштина Србије великом већином усвојила извештај Владе Србије о преговорима са Приштином, са споразумом парафираним у Бриселу.

Америчка агенција Асошиејтед прес јавила је да су српски посланици великом већином подржали споразум којим се нормализују односи Србије и Косова, истичући да би споразум могао да оконча десет година тензија две супротстављене стране и усмери их ка чланству у Европској унији.

Како пише АП, споразум су подржале партије владајуће коалиције и опозиције левог центра док је, како наводи, про-руска националистичка партија била једина која је гласала против њега.

Америчка агенција преноси речи премијера Ивице Дачића, али и потпредседника ДСС-а Слободана Самарџића који је оценио да "споразум значи да наш народ мора да одустане од своје државе". Наводе и да је Дачић одбацио оптужбе рекавши: "Нисмо издали нашу земљу, ми је бранимо".

АП је јавио и да се "неколико стотина екстремиста окупило испред скупштине, уз велико присуство полиције". 

Агенција Франс прес преноси да је "српски парламент дао зелено светло споразуму чији је циљ нормализација односа са Косовом, упркос томе што су га критиковали ултра-националисти и Срби са Косова".

Та француска новинска агенција такође наводи да се "неколико стотина ултра-националиста" окупило испред скупштине који су узвикивали 'Издаја' и 'Издали сте Косово' и носили пароле на којима су премијер и председник названи издајницима.

АФП је пренео део говора премијера Дачића, а затим се осврнула на евентуално расписивање референдума, наводећи да је истраживање "Фактора плус" на узорку од 1.180 анкетатраних показало да би више од 57 одсто Срба подржало договор, док би 29 одсто било против.

Италијанска агенција Анса јавила је о усвајању споразума, оцењујући да "води нормализацији односа Србије и Косова и даје широку аутономију српској заједници на северу Косова".

Анса наводи да је ДСС оптужио Владу да је издала Србе са Косова и да је прекршила Устав и да је за 10. мај у Београду најављен протест Срба са Косова који не прихватају споразум и траже референдум.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару