Читај ми!

Шпанија: ССП са Косовом, али не и признање

Шпанија зајамчила Европској комисији да неће спречити склапање споразума ЕУ о стабилизацији и придруживању с Косовом, иако је шпански премијер Мануел Рахој поновио да Шпанија неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Упркос томе што је премијер Шпаније Мануел Рахој истакао да та земља неће признати једнострано проглашену независност Косова, Шпаније је зајамчила Европској комисији да неће спречити склапање споразума о стабилизацији и придруживању Косова са ЕУ, преноси агенција Бета.

То произилази из одговора европског комесара Штефана Филееа на питање новинара шпанске новинске агенције да ли ЕУ и Косово имају гаранције владе у Мадриду да Шпанија неће блокирати преговоре ЕУ о Споразуму о стабилизацији и придруживању с Косовом.

Јер, како је образложено у питању, шпански премијер је поново нагласио да Мадрид неће признати једнострано проглашену независност Косова, иако је после споразума о уређивању односа Београда И Приштине Европска комисија предложила почетак преговора с Приштином о ССП-у.

И шеф шпанске дипломатије Хосе Мануел Маргаљо је саопштио да влада у Мадриду ни у чему неће променити свој став да не призна самопроглашену независносту Косова.

Шпански извори у Бриселу су агенцији Бета пренели да Мадрид тек треба да се јасније определи о могућности да се у будућности установи први уговорни однос ЕУ с Косовом, иако споразум Београд-Приштина ни на који начин не значи посредно или непосредно признавање независности Косова од стране Србије.

Филе је, на конференцији за новинаре после сусрета са званичницима косовске владе у Бриселу, желео да објасни да ће "Шпанија бити та која ће одлучити, али смо ми обезбедили јемство Шпаније, уз сагласност осталих чланица ЕУ, да ће се наћи прихватљиво решење да Косово снажно буде усмерено у политику проширивања ЕУ".

Европски комесар за проширење је напоменуо и да оно што су у децембру закључили лидери ЕУ и расправа на састанку шефова дипломатија Уније у понедељак у Луксембургу, њему "улива позитивну наду да ће се земље чланице с тим сагласити".

Како је истакао, предлог Европске комисије за преговоре о придруживању с Косовом је дошао после темељитих консултација са свим владама земаља Уније, посебно имајући у виду забринутост коју су испољиле неке чланице ЕУ, тако да је заузет заједнички став уз сагласност свих њих да се Косово укључи у процес проширивања.

Филе је то рекао после сусрета са заменицом премијера владе у Приштини Мимозом Кусари Љиљом и министарком за европске интеграције Вљором Читаку.

Вљора Читаку је нагласила да "покретање преговора о стабилизацији и придруживању не значи признавање Косова, што је јасно предочено кад је прошле године правна служба Европске комисије дала своје мишљење".

Како је то протумачила Читаку, "Шпанија нема разлога да не призна Косово, а ни да Косово блокира у будућности".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару