Читај ми!

Неспоразуми око споразума

Кад се анализира договор у Бриселу треба имати у виду ситуацију у коjoj се Србија налази као и опасност од дестабилизације на Косову и Метохији кажу гости емисије Око. Из владајуће коалиције поручују да је циљ бриселског договора био је да се ојача положај Срба преко јаких срских општина, док опозиција сматра да је постојеће стање боље од онога што је договорено у Бриселу.

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да треба имати у виду тренутак и ситуацију у којој се Србија налази, као и опасност од дестабилизације уколико не буде поштован договор Београда и Приштине постигнут у Бриселу.

Како каже, највећа претња је од једностраних акција Приштине на гашењу српских  инситуција које функционишу и јужно и северно од Ибра, тако да је неопходно ојачати положај српског народа на територијама које не контролише Београд.

"Јужно од Ибра територију контролишу Приштина и међународна заједница. Ми можемо да покушамо да утичемо преко српских општина које морамо да ојачамо али то не можемо да радимо ако одбијамо да будемо део решења међународне заједнице", каже Дрецун.

Либерално демократска партија од свог оснивања као једино решење косовског проблема види у договору српске и косовске стране, каже заменик председника те странке Ненад Милић.

"Све време смо говорили да сукоби никоме неће донети ништа добро и да нећемо ми у Србији бити срећни ако будемо неком нешто спречавали, нити на Косову док та њихова заједница нема основне функције једне заједнице. Ово је први пут да је Србија искорачила из претходних погрешних двадесетогодишњих корака и ми то подржавамо", рекао је Милић.

За Демократску странку Србије споразум није прихватљив. Оцењују да Србија сада повлачи своје институције које су функицонисале од бомбардовања и које су радиле у режиму локалне самоуправе Србије.

"Срби су имали уверење да живе у својој држави и сад се одједном у неким преговорима те институције се повлаче, а уводе оне предвиђене планом Мартија Ахтисарија, то јест по уставу и законима Косова", каже потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић.

"Нема начина да човека здравог разума убедите да је то за њихово добро јер се они после 14 година изручују режиму Хашима Тачија. Нови моменат је да Србија сама то чини, сама да признаје Косово и изручује своје грађане", рекао је Самарџић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару