Читај ми!

Ештонова: Нисмо тражили признање Косова

Сврха споразума Београда и Приштине је да учини живот људима на северу Косова бољим и да им пружи безбедност и будућност, рекла је Кетрин Ештон у интервјуу за Би-Би-Си. Нисмо тражили признање Косова, нагласила је Ештонова.

Премијери Дачић и Тачи су се, пре шест месеци, први пут састали у Бриселу како бисмо видели да ли можемо да започнемо разговор који би водио ка договору какав сада имамо. Мислим да је то за људе којима покушавамо да помогнемо и за регион био историјски моменат, рекла је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон у интервјуу за Би-Би-Си.

"Трудимо се да будемо веома практични око онога што је потребно даље постићи. Званичници ће доћи у Брисел наредних дана да разрадимо споразум корак по карак, како бисмо били сигурни да ће оно што договоримо бити спроведено", навела је Ештонова.

Европска унија ће ту одиграти своју улогу, али је на двема странама да се потруде да спроведу договорено, истакла је висока представница.

Према њеним речима, сврха споразума је да учини живот људима на северу Косова бољим и да им пружи безбедност и будућност. Не да им одузме идентитет и осећање ко су, већ да им осигура да, тамо где живе и раде, буду нечег ширег и већег, рекла је Ештонова.

"Све што смо урадили је било с циљем да људима омогућимо да знају коме да се обрате ако им је потребан полицајац, шта да раде ако хоће да поднесу жалбу суду, како да уреде образовни систем и здравствену заштиту и како да омогућимо Београду да може да финансира школство и здравство на отворен и транспарентан начин", навела је Ештонова.

"То су веома практичне ствари. Мислим да ће требати неко време, али да ћемо постићи успех", рекла је висока представница ЕУ.

Оно што је, према њеним речима, јако важно је што је споразум добио подршку велике већине посланика косовског парламента, и што га је Влада Србије једногласно подржала.

Ти политичари су људи који ће морати то да "гурају" даље и да убеде људе да је то добро за њих, рекла је Ештонова, додајући да се људима мора објаснити да договор није "против њих, већ за њих".

Осврћући се на став Српске православне цркве да споразум представља предају Косова, Ештонова је рекла да жали због таквих речи.

"Трудили смо се да обезбедимо да сви историјски и верски споменици буду заштићени. То је био део првог договора, и то се примењује. Имамо тим у коме 50 одсто чине представници српске, а 50 одсто албанске заједнице са командантом који обезбеђује заштиту културних и верских објеката", рекла је Ештонова.

Говорећи о евринтеграцијама Србије, Ештонова је навела да је приступање Европској унији дуготрајан процес, као и да се нада да ће Брисел донети одлуку да Србији одреди датум за почетак преговора о чланству.

"Верујемо да је Србији место у ЕУ. Верујемо да је целом Западном Балкану, као и људима на Косову, место у ЕУ. Добро је што тај процес сада почиње. Верујем да ће га државе чланице подржати. То је нови почетак за Србију и за њену будућност", истакла је висока представница ЕУ.

На питање да ли ће се признавање независности Косова поставти као услов за пријем Србије у чланство, Кетрин Ештон је рекла да би, како процес евроинтеграција буде напредовао, народи Србије и Косова требало да постану део европске породице.

"То ће постати јасније како будемо одмицали у том процесу. Нисмо тражили признање Косова", закључила је Кетрин Ештон.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару