Читај ми!

Пољска ће подржати препоруку Комисије

Премијер Србије Ивица Дачић рекао да ће Пољска подржати препоруку Европске комисије и високе представнице ЕУ Кетрин Ештон за добијање датума за почетак преговора о чланству Србије у Европској унији.

Пољска ће подржати препоруку Европске комисије и високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон за добијање датума за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ, рекао премијер Србије Ивица Дачић.

Дачић, који је учествовао на Салцбуршком форуму 2013. састао се са пољским премијером Доналдом Туском и поручио да је то био важан разговор који показује "нову климу" која постоји у међународној заједници везано за Србију.

"За нас је Пољска важна, јер њен контингент учествује у Кфору и Еулексу на Косову и Меотохији и веома је важно да они и даље учествују у томе", рекао је Дачић.

Према његовим речима, учешће Пољске у Кфору и Еулексу имаће позитивну реакцију од стране српског народа на Косову и Метохији.

Премијер је поручио да му је пољски колега јасно исказао подршку пољске српским европским интеграцијама.

Дачић је навео да су односи Србије и Пољске од великог значаја, поготово због тога што је економија Пољске једна од најјачих у Ервопи и међу 10 најјачих економија у свету.

"Пољска економија је без великих ломова прошла ову економску кризу и представља земљу у којој се највише инвестира у оквиру ЕУ. Наша спољнотрговинска размена је негде око пола милијарде евра и договорили смо се да треба да унапредимо наше економске и политичке односе", рекао је Дачић.

Српски премијер је рекао да је доста пољских фирми заинтересовано за улагање у Србију, а да су неке од њих заинстересоване и за рудник Ресавица.

"Постоји неких двадесетак пољских фирми које чекају разговор са нашим државним органима како би инвестирали у Србију. У наредном месецу ће у Катовицама бити организован и састанак са пољским инвеститорима где ће се разговарати упораво на те теме", рекао је Дачић.

Говорећи о Салцбуршком форуму, Дачић је рекао да је то једна од веома важних регионалних иницијатива која окупља земље чланице ЕУ централноисточне и југоисточне Европе и земље Западног Балкана.

Тај форум, како је додао, бави се углавном безбедносним питањима почевши од борбе против илегалне продаје оружја, па до питања ванредних ситуација, односно цивилње заштите.

"Србија веома активно учествује у овом форуму од његовог оснивања. Салзбуршки форум је био иницијатива потписивања и регионалне конвенције о полицијској сарадњи у Југоисточној Европи. Ово је то за нас веома важна иницијатрива која омогућава билатералну сарадњу земаља Југоисточне Евриопе и Западног Балкана", закључио је Дачић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару