Читај ми!

Хупер: Србија заузима право место

После споразума Београда са Приштином, Србији су отворена врата и она ће убрзаним темпом заузети своје право место у региону и Европској унији, каже Џејмс Хупер, балканолог и бивши амерички дипламата.

Споразумом између Београда и Приштине, Србији су сада отворена врата да убрзаним темпом заузме своје право место у региону и Европској унији, рекао је балканолог и бивши амерички дипломата Џејмс Хупер.

Однос Београда према Приштини више неће бити полазиште које дефинише међународни статус Србије, нити њену политику и односе са другим земљама, нагласио је Хупер за Глас Америке.

"Србија свој међународни положај сада може да дефинише на основу својих добрих односа са ЕУ, САД, са другим пријатељским земљама попут Русије, као и путем свог чланства у евроатлантским институцијама и то на начин на који јој највише одговара", рекао је Хупер додавши да је постигнути договор између Београда и Приштине отворио сва та врата.

Хупер је казао и да је можда прерано за народ Србије да схвати све димензије тог споразума, али да не сумња да ће убрзо осетити огромно олакшање и добитак од тог договора.

Бивши амерички дипомата верује да постигнути споразум између Београда и Приштине има историјски значај јер коначно решава вековно замршене односа Србије и косовских Албанаца.

Хупер је посебно похвалио председника Србије Томислава Николића, премијера Ивицу Дачића и заменика премијера Александра Вучића, због испољене политичке далековидости.

"Били су оштри преговарачи... Сва тројица су све време строго водили рачуна о интересима косовских Срба и Србије у целини. Српска страна је, при том преговарала имајући у виду будућност земље као чланице Европске уније," казао је Хупер.

Будућност народа Србије лежи у његовој младој генерацији, која се расипа по свету, сматра Хупер.

Сада, када Србија у сарадњи са западом може пуном паром да се брине о напретку и просперитету, млади имају добру шансу да своју будућност граде у сопственој земљи, закључио је Хупер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару