Читај ми!

ДС: Угрожено снабдевање лековима

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић треба да објасни зашто је, не трудећи се да изједначи тржишне услове по којима би функционисале државне и приватне апотеке, угрозила хиљаде запослених у државним апотекама, наводи у саопштењу члан Председништва ДС-а Душан Милисављевић.

Члан Председништва Демократске странке и председник Одбора Скупштине Србије за здравље и породицу Душан Милисављевић затражио је да министарка здравља Славица Ђукић Дејановић објасни зашто је, како је навео, угрозила хиљаде запослених у државним апотекама.

"Зашто је, по сваку цену, инсистирала да се систем који је успешно функционисао, буде разграђен, зашто је угрозила хиљаде запослених у државним апотекама, не трудећи се ни да изједначи тржишне услове по којима би функционисале државне установе и приватне фирме?", питао је Милисављевић у саопштењу.

Поводом навода да државне апотеке имају залихе лекове за свега десетак дана, Милисављевић је истакао да је ДС пре више од пола године упозорила да увођење приватних апотека у систем издавања лекова на рецепт може довести до несташица на тржишту и до гашења државних апотекарских установа.

"Не постоји никаква могућност да државне апотеке које су установе, буду конкурентне приватним апотекама које су фирме", објаснио је Милисављевић.

Државне апотеке морају да набављају лекове у складу за законом о јавним набавкама, а та процедура траје месецима, док приватне могу да за један дан набаве лек од веледрогерија, истакао је Милисављевић.

"Државне апотеке морају да поштују низ закона попут оног који одређује запослене као јавне службенике и прописује плате. Приватне апотеке не. Државне апотеке имају објекте и у приградским насељима и селима које не могу бити профитабилне. Приватне се отварају на локацијама где је профит лако остварив", навео је Душан Милисављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару