Читај ми!

Посланици о Стратегији против корупције у јуну

Национална стратегија за борбу против корупције пред посланицима у јуну, каже министар Никола Селаковић. Министар истиче да је у реализацији Националне стратегије веома битно да имамо јаку осовину између тужилаштва и полиције.

Министар правде Никола Селаковић изјавио је у Новом Саду да је његова лична процена да ће се Национална стратегија за борбу против корупције пред посланицима републичке скупштине наћи средином јуна.

Селаковић је рекао новинарима, приликом јавне расправе о радној верзији тог документа која је одржана у Апелационом суду, да се о Стратегији неће расправљати у скупштини без Акционог плана за њено спровођење.

"У исто време пред посланицима ће се наћи и Национална стратегија за борбу против корупције и Акциони план за њено спровођење, чиме ћемо избећи оно што се у прошлости дешавало - да се Акциони план доноси са закашњењем и од годину дана чиме се потпуно отупљује оштрица стратегије", рекао је Селаковић.

Министар је посебно похвалио начин доношења стратегије, нагласивши да је реална, спроводљива, остварљива и да, како је рекао, зависи од политичке воље која постоји и од институционалних капацитета.

"Стратегија се сигурно неће свести само на измене закона веће ће значити и бескомпромисну примену закона", казао је Селаковић, додајући да стратегија доноси велики број нових ствари које су битне за сваки сегмент борбе против корупције.

Обраћајући се судијама, тужиоцима и стручној јавности на јавној расправи, министар правде је казао да је корупција велика пошаст са којом се бори наша држава.

Он је рекао да је јавна расправа у Новом Саду прва којој присуствује, а да се одржава ван Београда. То је објаснио речима да Нови Сад и АП Војводина најмање што заслужују је да расправи којој су они домаћини присуствује републички министар.

Селаковић је изнео неколико примера из праксе у ближој прошлости који упућују на значајан утицај корупције.

"Закон о приватизацији, закон о стечајном поступку, закон о хартији и још неколико закона су део закона који ће морати бити измењени како би борба са корупцијом била ефикаснија", рекао је Селаковић.

Министар правде је нагласио да тужилаштво и полиција до краја морају да спроведу поступке и да "не смеју стати ни у једном тренутку, ма на било које име налете током истраге".

Селаковић је констатовао да је у реализацији Националне стратегије веома битно да имамо јаку осовину између тужилаштва и полиције.

На јавној расправи говорио је и државни секретар у Министарству унутрашњих послова Владимир Божовић, који је истакао да Национална стратегија за борбу против корупције предвиђа измену многих закона.

"Концепт који је имала Национална стратегија из 2005. године показао се недовољно успешан. Полиција ће у циљу ефикасније борбе са корупцијом а у складу са Стратегијом основати нове организационе јединице које ће се бавити решавањем овог велико проблема", рекао је Божовић.

Током расправе своје виђење радне верзије Националне стратегије за борбу против корупције изнео је и вршилац функције председника Апелационог суда у Новом Саду Новица Петковић као и неколико судија и тужиоца из новосадске Палате правде, а јавној расправи је присуствовао у улози посматрача и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару