Читај ми!

Србија жели само да помогне БиХ

Председник Томислав Николић састао се у Београду са председавајућим Председништва БиХ Небојшом Радмановићем и чланом Председништва Бакиром Изетбеговићем. Николић поручио да Србија жели само да помогне, а никако да одмогне Босни и Херцеговини.

На састанку председника Србије Томислава Николића и чланова Председништва БиХ Небојше Радмановића и Бакира Изетбеговића закључено да две државе у будућности треба да буду још чвршће повезане и да догађаји из 20. века не смеју више никада да се понове.

Николић је рекао да је основа данашњих разговора била даља сарадња две земље, да Србија жели само да помогне, а никако да одмогне Босни и Херцеговини и додао да очекује да ће две земље у будућности бити још чвршће везане него што су биле до сада.

"Србија као гарант Дејтонског споразума жели Босни и Херцеговини најбољи могући економски, привредни и сваки други развој, стабилност и сигурност. Србија жели да јој помогне на том путу. Србија је ту увек када затреба и ако постоји потреба пружиће помоћ. Али ми бисмо желели да два ентитета сами решавају своје проблеме и да сарађују", рекао је Николић, након разговора са Радмановићем и Изетбеговићем.

Николић је рекао да му је жао што трећи члан, хрватски представник у Председништву БиХ Жељко Комшић није дошао и рекао да се нада да ће тај проблем ускоро бити отклоњен, а комуникација успостављена.

Он је најавио да ће ускоро посетити БиХ као и да ће ускоро бити одржана трилатерала у Турској.

Николић је посебно истакао чињеницу да су се у Србију вратили стари пријатељи Југославије који обично знају какве грађевинске радове могу земље на овом простору да изведу"

"Србија не може сама. Обратиће се и БиХ и Хрватској и другима. Неопходан нам је заједнички наступ на тржиштима и заједнички производ. У томе видим кључну улогу Србије на Балкану - не као неког ко наређује или туторише, већ неког ко може да поведе", истакао је Николић.

Он је, такође, истакао да је отворено саслушао примедбе на рачун његових тумачења и коментара ранијих догађаја и односа.

"Искрено желим свако добро БиХ, а као председнику Србије остаје ми у дужност да бринем о Републици Српској. Пре 18 година престао је рат, ране треба да зарасту, а ожиљци да се не виде", рекао је Николић.

Према његовим речима, Србија је спремна да сарађује како би дошло до "опроштаја грехова".

Радмановић је истакао да је ова посета, која долази у сложеном тренутку за Србију и регион, важна за билатералне односе Србије и БиХ, али и за стабилност региона у целини.

Према његовим речима, циљ лидера у региону мора да буде његова стабилност и просперитет и да се 20. век више никада не понови.

Изетбеговић је, истакавши да у Београд долази после 25 година, рекао да Србија и БиХ имају све разлоге и интересе да раде на побољшању односа.

"Комшић није дошао, ја јесам, боље је лице у лице неке ствари расправити и рећи. Задовољан сам разговором са Томиславом Николићем", поручио је он.

Изетбеговић је рекао и да је потребно сагледати прошлост и оно што се догодило у Сребреници и Сарајеву да би се могло ићи у будућност.

"Не тражимо осуду, већ да се истина сагледа и да се пази на речи", закључио је Изетбеговић.

Радмановићу и Изетбеговићу приређен је свечани дочек, уз интонирање химни и почасну гарду, после чега су се састали са Николићем.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић разговарао је с председавајућим и потпредседником Председништва Босне и Херцеовине Небојшом Радмановићем и Бакиром Изетбеговићем о билатералној сарадњи и о јачању регионалне сарадње.

Како је саопштио Кабинет председника Скупштине Србије, Изетбеговић и Радмановић су подржали Србију на европском путу, а заједнички је оцењено да су и Србија и БиХ опредељене за ЕУ и да у том процесу треба заједнички учествовати.

"Заједнички је констатовано да је неопходна политичка воља за унапређење регионалне сарадње и решавање отворених питања јер се ради о практичним питањима и циљевима који одређују судбину људи", наводи се у саопштењу.

Планирано је да се делегација из Сарајева састане и са премијером Ивицом Дачићем.

Радмановић и Изетбеговић ће током посете положити венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару