Читај ми!

Усвојен извештај о Косову

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила извештај о напретку спровођења Резолуције о ситуацији на Косову. Извештај већински прихватила и делегација Србије у том телу. Одлучено да седницама убудуће присуствују два представника Приштине, али без права гласа.

У оквиру другог дела заседања Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ), у Стразбуру, усвојен је извештај о напретку спровођења Резолуције о ситуацији на Косову и улози СЕ.

Делегација Србије при ПС СЕ већински је прихватила ту резолуцију, пошто су, како је саопштено из Скупштине Србије, прихваћене готово све сугестије наших представника.

Резолуција 1912 усвојена је на основу извештаја известиоца ПС СЕ за Косово Бјорна фон Сидова, који обухвата, између осталог, и стандарде права, људских права и демократије и који предвиђа активнији дијалог са изабраним представницима Приштине, наведено је у саопштењу Одељења Скупштине за односе с јавношћу.

"Како су у самом извештају и каснијој резолуцији прихваћене готово све сугестије наших представника, делегација Србије при Парламентарној скупштини је већински прихватила резолуцију", наводи у саопштењу.

Реагујући на усвајање извештаја о напретку у спровођењу Резолуције, шеф скупштинске делегације у Стразбуру, Александра Ђуровић, изразила је потпуно слагање са намером СЕ да промовише помирење и помогне у спровођењу владавине права и посебно људских права на Косову, али и да - што је најважније - омогући да Срби на Косову живе безбедно.

Ђуровићева је посебно нагласила да СЕ никако не би смео да пренебрегне статусну неутралност на коју се обавезао "јер би и најмањи наговештај да би се то могло десити угрозио тек постигнути договор у Бриселу, али и даље напоре за нормализацију стања на Косову".

Како је истакла, модалитети сарадње са изабраним представницима Приштине не смеју одступати од принципа на којима се заснива Савета Европе.

Србија, према њеним речима, искрено жели да се стандарди СЕ спроводе на Косову, али се "нада и да ће представници Приштине на прави начин искористити могућост да буду присутни у Стразбуру и да неће злоупотребити пружену прилику, већ да ће спроводити европске стандарде на Косову", пише у саопштењу.

Цитирајући део Резолуције 1912 СЕ који говори о основним принципима права народа који живи на Косову, независно од самог статуса покрајине, а који се односе на владавину права, права на живот, људска права и демократију, Ђуровићева је оценила да власти у Приштини то досад нису показале и изразила наду да ће се то, захваљујући напорима СЕ, али и Приштине, у будућости променити.

Стална делегација Скупштине Србије у ПС СЕ учествује на другом делу редовног заседања те организације, које је данас почело у Стразбуру.

Теме априлског заседања ПС СЕ су, између осталог, извештај о напретку Бироа и Сталног комитета ПС СЕ, пост-мониторинг дијалог са Турском, насиље над верским заједницама, борба против "дечијег секс туризма", приступ основним људским правима младих људи и годишњи извештај о раду Комесара за људска права СЕ.

У српској делегацији су и посланици Наташа Вучковић, Милош Алигрудић, Весна Марјановић, Стефана Миладиновић, Светислава Булајић и Катарина Ракић.

Пролећно заседање Парламентарне скупштине Савета Европе траје до 26. априла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару