Читај ми!

Реаговања на препоруку Европске комисије

Председница парламентарног одбора за европске интеграције Милица Делевић, шеф посланика СПС-а Бранко Ружић и лидер ДС-а Драган Ђилас поздравили препоруку Европске комисије де се Србији одреди почетак преговора о пријему у ЕУ.

Препоруку Европске комисије земљама-чланицама ЕУ да одреде почетак преговора о пријему Србије у ЕУ поздравили су председница парламентарног одбора за европске интеграције Милица Делевић, шеф посланика СПС-а Бранко Ружић и лидер ДС-а Драган Ђилас.

Делевићева је рекла је да је препорука Европске комисије да започну преговори о пријему Србије у ЕУ добра вест за све грађане.

"Данашња препорука Европске комисије да започну приступни преговори са нашом земљом је добра вест за све грађане, верујем и да ће је подржати земље-чланице (ЕУ), очекујући да виде примену оног што је договорено", рекал је Делевићева агенцији Бета.

Упитана да ли постоји могућност да ЕУ на јунском самиту утврди датум почетка преговора о пријему Србије, Делевићева је одговорила да то зависи од спровођења препорука.

"Мислим да ће коначна одлука зависити од рада на примени до јуна, а верујем да ће данашња одлука (Европске комисије) отворити простор да земље-чланице ЕУ у којима је то потребно, започну унутрашњу процедуру", напоменула је Делевићева.

Шеф посланика Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић оценио је да је препорука Европске комисије да се отворе преговори са Србијом доказ вредновања свих позитивних корака које је влада Србије, на челу са премијером Ивицом Дачићем, преузела на европском путу.

Ружић је Танјугу рекао да је тиме ЕУ коначно показала да је опсег односа са Србијом подигнут на искрен и партнерски ниво.

"Следе нови кораци и нови изазови, али је, круцијално да се крећемо напред као друштво и држава", сматра Ружић.

Ђилас: Одлука ЕК важан дан за све грађане

Председник ДС Драган Ђилас изјавио је да је данашња препорука Европске комисије да Србија отвори преговоре о чланству Србије у ЕУ важан дан за све грађане.

"Охрабрује чињеница што је чланство у ЕУ данас стратешки циљ највећег броја политичких странака и што Демократска странка није, као много пута у претходним годинама сама у тој борби", навео је Ђилас у писаном саопштењу.

Према речима лидера ДС-а, да бисмо испунили циљ коме тежимо неопходно је да сви схватимо да Европа није питање политичке користи, него вредности за које се вреди борити.

И Европски покрет у Србији поздравио је препоруку ЕК за доделу датума за почетак приступних преговора Србији уз наду да ће препорука у јуну бити прихваћена.

"Надамо се да ће Савет, на састанку у јуну, прихватити препоруку ЕК и одредити датум за почетак преговора за чланство Србије у ЕУ", навео је Европски покрет и додао да би такав закључак представљао одавање признања уложеним напорима Србије да реши наслеђене регионалне проблеме.

Европска комисија препоручила је раније данас на састанку шефова европске дипломатије у Луксембургу отварање преговора о чланству Србије у Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару