Вучевић: Нови Сад финансијски стабилан

Град Нови Сад је финансијски стабилан и пуњење градског буџета је добро, оценио градоначелник Милош Вучевић. Градска јавно-комунална предузећа се налазе у изузетно тешком стању, рекао Вучевић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је Град финансијски стабилан и да је пуњење градског буџета добро, али да је финансијска ситуација у градским јавно-комуналним предузећима лоша и да се она налазе у изузетно тешком стању.

Вучевић је у интервјуу Танјугу рекао да је у четвртак пре подне Граду враћено милијарду и по динара које су биле заробљене у Развојној банци Војводине и да су та средства враћена захваљујући напорима градске администрације и, како је нагласио, уз велику помоћ Владе Србије и Поштанске штедионице која је преузела Развојну банку Војводине.

"Наши претходници су говорили да ми долазимо да отмемо, а ми не да нисмо ништа отели, него смо повећали количину новца у градској каси и Град данас има скоро милијарду динара више од оног што нам је господин (Игор) Павличић предао пре седам месеци", рекао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада је рекао да после седам месеци обављања послова руковођења Градом, није сигуран да ли Нови Сад треба да има 16 јавно-комуналних предузећа, од којих многа, како је рекао, константно имају већи расход него приход.

"Делатности које апсолутно морају доминантно остати у надлежности Града су грејање, водовод и канализација, у овом тренутку то је и јавни градски превоз и можда део путне инфраструктуре, док се о осталим делатностима може разговарати да ли ће бити у делимичној надлежности или ће то питање бити уређено на неки други начин", сматра Вучевић.

Као један од највећих проблема Вучевић је истакао Предшколску установу "Радосно детињство", јер се само за плате запослених на месечном нивоу издваја више од 105 милиона динара, а "Радосно детињство" има највећи број запослених од свих јавно-комуналних предузећа и јавних установа у Новом Саду.

Вучевић је истакао да је пре две недеље изнео став да је јако незадовољан радом менаџмента у јавно-комуналним предузећима, чиме је на најтранспарентнији начин оценио шестомесечни рад тих предузећа, што је било једно од обећања које је дао ступајући на функцију градоначелника.

Вучевић је нагласио да ће, "када је већ градоначелник за све одговоран" питати директоре зашто нешто раде или не раде, да при томе неће водити рачуна из којих странака ти директори долазе и да га неће занимати да ли ће то угрозити владајућу коалицију у Граду.

У циљу привлачења инвеститора у протеклих седам месеци, Вучевић каже да је примио на десетине привредних и политичких делегација из иностранства, разговарао са великим бројем домаћих инвеститора и очекује да у наредном периоду ти разговори дају конкретне резултате.

"Поносни смо на чињеницу да за оно што радимо нисмо позајмили ни динара и Град и грађане Новог Сада нисмо задужили ни за један једини динар и радимо тако да буде и јефтиније и квалитетније него што је рађено у претходном периоду", нагласио је Вучевић.

О спору са Ауто-транспортним предузећем Војводина 

Говорећи о спору Града са Ауто-транспортним предузећем Војводина, Вучевић је рекао да се Нови Сад налази у врло незгодној ситуацији јер је правоснажно изгубљен судски спор што, како је рекао, отвара простор за вођење нових судских спорова, односно, отвара питање шта ће Град радити са тим Уговором.

Вучевић је истакао да је добро што је Републичко јавно тужилаштво прихватило иницијативу Града за покретање захтева за заштиту законитости као ванредног правног лека, што је, како је рекао, један вид потврде да су аргументи Града, истакнути у ревизији, прихватљиви.

"То значи да и Републичко јавно тужилаштво сматра да има индиција да Врховни касациони суд треба да се изјасни, односно да изврши контролу првостепене и другостепене пресуде у том спору", нагласио је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада је истакао да је и као градоначелник и као председник Градског одбора Српске напредне странке, највеће странке у владајућој коалицији у Новом Саду, задовољан начином на који функционише та коалиција и да у том погледу нема никаквих примедби.

"Врло брзо постигнемо консензус око свих битних ствари. У власти учествује пет одборничких група и немамо сви исте ставове о неким стварима, али генерално нисмо наишли на неки камен спотицања који би могао да угрози функционисање Града", рекао је Вучевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару