Читај ми!

Делегација из Србије са руским посланицима

Важна тачка у развоју односа Србије и Русије била је посета премијера Србије Ивице Дачића Москви, оцењено на састанку представника Државне думе и делегације Одбора за спољне послове српског парламента у Москви.

Недавна посета премијера Србије Ивице Дачића Москви важна је тачка у развоју односа између две земље, а веома је добро и што је Србија добила статус посматрача у Парламентарној скупштини Организације споразума о колективној безбедности, оцењено је на састанку представника Државне думе и делегације Одбора за спољне послове српског парламента.

Како се наводи у саопштењу Одбора, јуче је у Државној думи одржан састанак првог потпредседника те институције Ивана Мељникова и њеног потпредседника Сергеја Жељезњака са делегацијом Одбора, коју је предводио председник тог скупштинског тела Милош Алигрудић и уз учешће потпредседника парламента Ненада Поповића.

Парламентарци су истакли да развој сарадње Србије и Парламентарне скупштине Организације споразума о колективној безбедности има важан утицај на јачање безбедности и супростављање савременим изазовима и претњама.

Узимајући у обзир ситуацију у региону Балкана, стране су истакле повољне тенденције у развоју вишестране регионалне сарадње, додаје се у саопштењу.

Из перспективе парламентарне дипломатије, како је саопштено, велики потенцијал представља идеја балканског међупарламентарног дијалога, који би био отворен за балканске, руске и европске партнере, као и за остале заинтересоване стране.

У том дијалогу се, наводи се у саопштењу, могу разматрати актуелна питања економије, политике, регионалне и опште-европске безбедности, хуманитарно-културне, експертско-научне, информационе сарадње, као и други важни аспекти.

Посланици су истакли да балкански међупарламентарни дијалог може да допринесе јачању веза између простора укључених у европске и евроазијске интеграционе процесе, и да га ни у ком случају не треба посматрати као покушај стварања противтеже било каквој наддржавној творевини.

Српска делегација је нагласила да у овом тренутку у региону Балкана број фактора, који доприносе јачању регионалне сарадње, значајно превазилази постојеће несугласице, а да је регионализација Европе важан пример који допринеси развоју балканских веза.

Руски парламентарци су констатовали да такав дијалог може да има важну улогу у развоју економске сарадње и да допринесе интеграцији интереса Русије, балканских земаља и партнера из ЕУ, на пример, у енергетском сектору.

Интеграциони фактор могу да буду и инфраструктурни пројекти које Русија остварује у балканском региону и директна улагања компанија из Руске Федерације.

Посланици су подвукли да је у региону Балкана изражен одређени интерес према мултилатералном интерпарламентарном дијалогу и да је потребно активно наставити у том правцу.

Делегација Одбора за спољне послове имала је састанке са замеником министра иностраних послова Руске Федерације Владимиром Титовим, као и посланицима Државне думе који су чланови групе пријатељства са Како је најављено у саопштењу, данас ће бити одржана заједничка седница Одбора и Комитета за међународне послове Државне думе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи