Читај ми!

Петиција за смену Пајтића

СНС најављује покретање петиције за смену покрајинских власти и за расписивање превремених покрајинских избора. У ДС-у кажу да су поруке појединих говорника јучерашњег протеста поводом спорне декларације о Војводини, претња насиљем. Избори једини начин превазилажења ситуације у покрајини, сматра ДСС.

Дан након протеста "Стоп разбијању Србије" због спорне војвођанске декларације напредњаци најављују петицију за смену председника покрајинске владе Бојана Пајтића, док демократе тврде да изјаве појединих учесника скупа представљају "недвосмислену претњу насиљем".

Председник новосадског одбора Српске напредне странке Милош Вучевић најавио је да ће та партија почети са прикупљањем потписа за петицију за смену покрајинских власти и за расписивање превремених покрајинских избора.

Вучевић је на конференцији за новинаре поновио захтеве са јучерашњег митинга "Стоп разбијању Србије", који гласе да Бојан Пајтић мора да поднесе оставку, а председник Скупштине Војводине Иштван Пастор треба да распише ванредне покрајинске изборе.

СНС раније данас се огласио саопштењем у коме наводи да Демократска странка путем својих медија данима пласирала бруталне лажи о природи скупа против Бојана Пајтића у Новом Саду.

Потпредседник напредњака Игор Мировић оценио је да Декларација угрожава интересе Србије, у тренутку када би требало да покаже јединство.

Истовремено, новосадски одбор Демократске странке оценио је да је протест пред зградом Владе Војводине одржан без Новосађана.

Најава новог митинга и поруке учесника протеста да неће још дуго моћи да контролишу гнев народа - представљају "недвосмислену претњу насиљем", оценио је председник Владе Војводине Бојан Пајтић.

Огласилила се и Демократска странка Србије. Потпредседница те странке Сандра Рашковић Ивић сматра да су покрајински избори једини начин за превазилажење ситуације у Војводини, као и да свако опирање изборима води даљем изазивању сукоба и сецесији Војводине.

У дану након митинга у Новом Саду, у том граду осванули су плакати са натписом "Смрт Бојану Пајтићу и његовим послушницима". Такође, на више локација у Новом Саду исписани су графити против Срба, СНС-а и њеног лидера Александра Вучића.

Аналитичари различито тумаче протест због војвођанске декларације. Ђорђе Вукадиновић оцењује да је митинг у Новом Саду показао да се расположење постепено мења у правцу слабљења позиције покрајинске власти, иако није имао масовност и енергију какву су организатори очекивали.

С друге стране, социолог Јово Бакић сматра да Декларација о Војводини неће изазвати радикализацију ситуације у покрајини, нити ће довести до ванредних избора и смене Бојана Пајтића.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару