Читај ми!

Грубјешић: Верујем да ће договор бити постигнут

Србија је у потпуности опредељена за договор и за проналажење трајног решења за косовско питање, рекла је Сузана Грубјешић, која је уверена да ће договор Београда и Приштине бити постигнут.

Потпредседница Владе Србије задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић изразила је уверење да ће договор Београда и Приштине бити постигнут и поручила да је Србија у потпуности опредељена за договор и за проналажење трајног решења.

"Цену вишегодишње неодлучности, одуговлачења и гурања проблема под тепих већ плаћамо", истакла је Грубјешићева одговарајући на питање листа "Данас" која ће бити цена за државу и грађане евентуалног непостизања договора с Приштином.

Она је рекла да је Влада Србије ушла у политички дијалог с представницима косовских власти са искреном жељом да се постигне договор и од тога није одступила. 

"УРС је од почетка подржавао напоре и намеру Владе Србије да се дође до прихватљивог решења које је могуће спровести на терену. Ми немамо дилему да је за Србију важно да крене напред, да престане да игра улогу вечитог Калимера и то смо више пута поновили. Нема више ни времена ни простора за политику која заговара чекање неких бољих времена за решавање косовског питања", рекла је Грубјешићева која је и чланица Председништва УРС-а. 

Она је нагласила да унутар владајуће коалиције не постоје разлике о нужности наставка дијалога с Приштином и тај закључак донет је једногласно на седници Владе Србије. 

Грубјешићева је казала да ниједан датум није Дан Д, али су закључци Савета из 2011. и 2012. године јасни - без видљивог и трајног напретка у односима с Приштином неће бити отварања предприступних преговора ЕУ са Србијом. 

"Видљив напредак је већу чињен, јер ова влада спроводи све споразуме из такозваног техничког дијалога, а кроз политички дијалог тражи решење за вишедеценијски проблем", додала је она. 

На питање постоји ли, ако не добијемо сада датум, шанса да у јуну Србија добије нешто као "замену" за датум, она је одговорила да не искључује могућност давања утешне бирократске награде.

"Али, нама је као друштву потребна јасна перспектива и шанса да се кроз преговоре о приступању реформишемо и модернизујемо, као што су то урадиле и друге државе пре нас", казала је Грубјешићева у интервјуу објављнеом у електронском издању листа "Данас". 

Она је проценила да је следећа шанса за добијање датума, ако не буде у јуну, у најбољој варијанти крај године, али је реално очекивати да се читав процес одложи и пребаци за наредну годину.

"Успех дијалога биће и успех ЕУ", сматра Грубјешићева.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару