Добрица Ћосић: Све сам рекао о Косову

Моје речи о Косову, нису се увек чуле тамо где је требало. Зато не желим у овом тренутку да дајем никакве нове поруке, нити процене, рекао је академик Добрица Ћосић.

Академик Добрица Ћосић изјавио је да је све што је имао о Косову и Метохији већ рекао, али да се његове речи нису увек чуле тамо где је требало, као и да није његова дужност, а ни право да више говори државном врху Србије шта треба да учини у овом тешком тренутку.

"Све што сам имао да кажем о Косову и Метохији, већ сам јасно и јавно рекао и написао у годинама и деценијама иза нас. Нема више шта да поручујем", изјавио је српски писац и бивши бивши председник СР Југославије за Новости, објављено је на сајту тог листа.

"Моје речи о Косову, нису се увек чуле тамо где је требало. Зато не желим у овом тренутку да дајем никакве нове поруке, нити процене. Одлука је на онима који су за то надлежни", рекао је Ћосић.

Лист подсећа да је ставове о Косову и Метохији писац износио још од 14. пленума Централног комитета 29. маја 1968. године када је почео да упозорава на антијугословенске, великоалбанске и шовинистичке појаве у Покрајини.

После 1981. године и сепаратистичке побуне на КиМ, Ћосић је први пут изашао са идејом о подели Косова, а предлог је формулисао и сублимирао 2004. године у књизи "Косово".

Тада је поново јавно предложио територијално разграничење између Албанаца и Срба на Косову, на компромису историјског и етничког права.

Ћосић је изнео идеју да се разграничење спроведе референдумом српског и албанског народа уз активну сарадњу СБ УН, ЕУ и САД и да споразуми добију међународно признање и гаранцију, наводе "Новости".

Лист такође цитира Ћосићеве речи: "Ако су битку на Косову 1389. Турци добили на бојишту, Срби су је добили у духу. И Турци и Срби су ту битку у времену изгубили. Одговорност за будућност налаже данас Србима и Албанцима да вековну битку за Косово не реше на бојишту, него за зеленим столом, споразумом, поштовањем права једних и других и освету замене сарадњом. То је једина могућност да и Срби и Албанци остану победници на Косову".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи