Читај ми!

Вагање одлуке о Космету

Београд има рок до уторка по подне да саопшти да ли прихвата договор са Приштином. За то време се вагају последице и једног и другог решења. Држава анализира шта је од два лоша решења мање лоше за Србију.

Да ли прихвата договор са Приштином Београд треба да одлучи до уторка по подне. У међувремену се вагају последице и једног и другог решења, држава анализира шта је од два лоша решења мање лоше за Србију.

На Андрићевом венцу кажу да се понуда о којој Београд треба да се изјасни ни по чему не разликује од раније помињаних осам тачака.

Саветник председника републике Марко Ђурић каже да се у тим тачкама не помињу никаве додатне надлежности за српску заједницу, никакве безбедносне и правне гаранције и да је потпуно јасно да ће у оба случаја Србија бити суочена са великим изазовима.

"Не помиње се одсуство косовских снага безбедности са подручја у којима живе Срби или макар севера Косова и Метохије", каже Ђурић.

На питање како ће то утицати на одлуку 9. априла, Ђурић одговара да ће државни врх одлуке о коначном ставу доносити на основу детаљне процене шта су губици у једном, а шта у другом случају, пошто је, како је рекао, потпуно јасно да ће Србија у оба случаја бити суочена са великим изазовима и губицима.

Шеф Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин на северу Косова поручује да ће се без обзира на то да ли ће се преговори наставити и успети, инсистирати на безбедности за Србе.

"У нашем руководсту не постоји нико ко би потписао празан папир, исто не постоји нико ко потцењује сложеност ситуације и силу која тражи да нешто потпишемо, шта год да будемо радили нећемо радити ништа што није у интересу Срба који живе на Космету, сагласности Срба који живе на Космету и сагласности нашег парламента", нагалшава Вулин.

Ако не постигнемо споразум неће бити победника, већ ће сви претрпети штету, поручује из Приштине Хашим Тачи, али се, како каже,  још нада решењу.

Брисел чека да две стране јаве да су спремне на договор. Портпаролка високе представнице Европске уније Маја Коцијанчич каже да обе стране знају шта се од њих очекује.

Огласила се и званична Москва. Министар спољних послова Сергеј Лавров каже да су ултиматуми неприхватљиви и да Русија подржава ставове Београда.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи