Читај ми!

Питања посланика о аутомобилима, храни, железници

Народни посланици питали смо представнике Владе о субвенцијама за "Фијат", генетски модификованој храни, рекламирању јавних предузећа, стању у српским железницама, и питању ратне одштете из Другог светског рата.

Посланици српског парламента питали су представнике извршне власти о субвенцијама за "фијат 500Л", генетски модификованој храни, стању у српским железницама и рекламирању јавних предузећа.

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић предложио је да Влада Србије прода сва возила из возног парка и уместо мерцедеса, аудија и бе-ем-веа сви министри и чланови Владе возе национално возило фијат 500Л, пошто већ субвенционише продају то возило.

То је препорука и за све локалне самоуправе, рекао је Милисављавић у делу седнице када посланици сваког уторка и четвртка постављају питања.

Милисављевић је поручио да би тај новац могао да буде употребљен за побољшање живота трудница и радника.

Он је Влади поручио да вештачки не субвеницонише куповину тог возила и каже да новца има само за ту субвенцију.

Зашто субвенционишете "Фијат" уместо да субвенције усмерите за лечење у иностранству, за школовање талентованих студената, рекао је Милисављевић.

Посланица ДСС-а Милица Војић Марковић питала је премијера да ли је генетски модификована храна (ГМО) пут којим он и Влада хоће да воде Србију и на основу ког закона то чине.

Она је нагласила да производи са ГМО улазе у Србију и то необележени, а постоје докази да су ти производи лоши.

Доказ да је то тачно јесте, како је навела, и то што они који производе такву храну улажу много да се на декларацијама не наводи да има ГМО.

Посланик ЛДП-а Кенан Хајдаревић од Владе је тражио одговор да ли се неко јавно предузеће које је монополиста рекламира у средствима јавног информисања, од ступања на снагу Закона о јавим предузећима.

Он је подсетио да је Закон о јавним предузећима усвојен у децембру прошле године и да се не примењује и зато је премијера и министра финансија питао да ли Влада Србије спороводи тај закон.

Прошлог четвртка Влада је именовала управне одборе у четири јавна предузећа, а подсетићу да по Закону не постоје управни одбори, већ надзорни одбори, рекао је Хајдаревић.

О српским железницама говорио је посланик ЛСВ-а Ђорђе Стојшић, који је министра саобраћаја Милутина Мркоњића питао да ли је скоро путовао возом од Шида до Новог Сада, критикујући његову изјаву да би се Војводина одвојила уколико би имала своје железничко-транспортно предузеће.

Стојшић је указао да данас воз од Суботице до Београда саобраћа спорије него 1926. године, да је просечна брзина данас 40 километара на сат, да се шинобусима некада превозило неколико хиљада људи, а данас 400.

Забрињава то што се на сваки покушај покрајниске Владе за децентрализацију увек лако окрене етикетирању. У случају железнице, надам се да није тачно то што се недавно чуло да ће Железнице Србије ускоро прећи на јулијанси календар, како би анулирала сва кашњења, рекао је Стојшић.

Питање исплате ратне одштете из Другог светског рата поставио је посланик СПО-а Мирко Чикириз, којег интересује да ли Влада формира нову комисију за разматрање процене ратне штете.

Он је Владу питао и да ли постоји споразум Тито - Вили Брант, да ли је тај споразум државна тајна и да ли је тадашња СФРЈ напратила милион немачких марака на име ратне штете и чиме је питање ратне штете коначно решено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару