Читај ми!

Срби са Космета уз државни врх

Одлучност и јединство државног врха Србије исказано у осмој рунди дијалога са Приштином у Бриселу израз државничке, националне и одговорне политике према најбитнијем државном питању, наводи се у закључцима одборника са севера Космета. Сада је велика шанса да се преговори врате под окриље УН, оцењују одборници.

Одборници четири општине са севера Косова закључили су на заједничкој седници у Лепосавићу да је одлучност и јединство државног врха Србије исказано у осмој рунди дијалога са Приштином у Бриселу израз државничке, националне и одговорне политике према најбитнијем државном питању.

"Ова одлучност је код грађана и руководства на северу Косова прихваћена и поздрављена као неприхватање даљих уцена, понижавања и условљавања од стране једног дела међународне заједнице", наводи се у закључцима који су усвојени на крају седнице.

Одборници са севера Косова сматрају да је управо сада тренутак да Уставни суд Србије без одлагања донесе одлуку о уставности до сада постигнутих бриселских споразума и уредби Владе Србије донетих за њихову примену.

Одборници су подсетили да је Резолуција 1244 Савета безбедности УН на снази и да је једини легални акт, захтевајући замену Еулекса са УНМИК-ом и повратак преговрачког процеса у надлежност Савета безбедности УН-а.

Одборници са севера Косова сматрају преко потребним да се у српске средине на Косову врати руски контингент у саставу Кфора, који би за српски народ био гарант мира, а у складу са Резолуцијом 1244.

Председник Општине Звечан Драгиша Миловић каже да се не може под страховитим притисцима и уценама постићи задовољавајући договор, односно наћи компромис.

"Свих ових месеци и година само се једна страна, дакле Београд и држава Србија условљава", рекао је Миловић.    

Председник Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановић сматра да је понуда која је направљена од стране Србије пре извесног времена била фер и коректна.

"Не буду ли извршна овлашћења у оним областима која је Дачић поменуо бојим се да нема никаквог смисла да правимо договоре тим пре јер од датума нема ништа. Наша флексибилност је очито на крају, с друге стране нема правилног одговора и мислим да овај разговор мора да се настави", рекао је Ивановић.

Према његовим речима, само кроз разговор и док трају разговори постоји како каже некакав крхки мир и стабилност, а то је неопходно за опстанак Срба.

Преговоре вратити у окриље УН-а

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић рекао је да Срби са Косова и Метохије нису ратни плен Албанаца који су добили 1999. године и да нико нема право да на силу мења њихов правни статус.

Војници НАТО-а који су дошли на Косово су добродошли уколико желе да чувају све које живе на Косову и Метохији, али ако на силу покушају да инсталирају косовске институције сматраћемо их окупационом силом и према њима ћемо се понашати као према окупаторима, рекао је Ристић на заједничкој седници.

Одборници четири општине оцењују да су преговори у Бриселу уз посредовање Кетрин Ештон пропали и да је сада велика шанса да се врате под окриље УН.

Одборници су изразили очекивање да ће се међународне снаге безбедности уздржати од једностраних потеза и благовремено спречити сваки покушај тзв. приштинских власти да насилним акцијама угрозе мир и безбедност на Косову.

У закључцима које је прочитала председница Скупштине општине Косовска Митровица Ксенија Божовић наводи се и да се представници четири општине залажу за отворену и конструктивну сарадњу са представницима међународних организација у циљу очувања мира и безбедности и контроле ситуације на терену, без обзира на резултате и ток вођења политичког процеса.

Скупштине општина Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица и Зубин Поток формирали су Одбор за припрему аката о оснивању Скупштине, водећи рачуна, како је речено, о Уставу Србије и вољи грађана исказаној на референдуму фебруара прошле године.

У састав Одбора ушли су председници и секретари Скупштина четири општине са севера Косова.

На самом почетку заједничке седнице оштро је осуђено паљење канцеларија Грађанске иницијативе Србија демократија Правда Оливера Ивановића и затражено откривање и кажњавање починилаца.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи