Читај ми!

Тешке одлуке у данима који следе

Државни врх ће наредних дана донети тешке одлуке, рекао је саветник председника Марко Ђурић. Црне слутње о могућем току дијалога са Приштином су се обистиниле, рекао је Ђурић.

14.31 - Завршен састанак државног врха о бриселским преговорима.

12.45 - Почео састанак државног врха. Српска делегације из Брисела, са аеродрома стиглa у зграду Председништва. 

Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је, после састанка државног врха, да су се црне слутње о могућем току дијалога са Приштином обистиниле и да државно руководство у наредним данима очекују веома тешке одлуке.

Ђурић је, после двочасовног састанка на којем су чланови преговарачког тима Београда обавестили председника Србије Томислава Николића о резултатима осме рунде дијалога са Приштином, поручио је да ће највиши државни званичници наредних дана детаљно обавештавати јавност о наредним поступцима Србије.

"Ситуација је заиста тешка, онако како смо најављивали прошле недеље, и у наредним данима државно руководство биће у прилици да донесе изузетно тешке одлуке и о томе разговара детаљно са јавношћу", рекао је Ђурић, који је у претходним рундама дијалога био у преговарачком тиму.  

Према његовим речима, последња рунда разговора је својом тежином превазишла сва негативна очекивања и може се рећи да у овом тренутку нема компромисног решења, али да Београд остаје ништа мање решен да се ка њему иде без обзира на то колико то буде тешко, и ако то буде могуће. 

Марко Ђурић није одговарао на новинарска питања.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да су елементи за постизање споразума између Београда и Приштине присутни, али да Кетрин Ештон тек треба да одлучи да ли ће сазвати још једну рунду дијалога пре 16. априла, када треба да поднесе извештај о напретку у дијалогу.

Одборници са севера Косова закључили су на заједничкој седници у Лепосавићу да је одлучност и јединство државног врха Србије исказано у осмој рунди дијалога са Приштином у Бриселу израз државничке, националне и одговорне политике према најбитнијем државном питању.

Делегација Београда стигла је на састанак код председника Србије Томислава Николића право са аеродрома, нешто после 12.30.

Састанку у згради на Андрићевом венцу присуствовали су премијер Србије Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, потпредседница владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић, министар иностраних послова Иван Мркић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин и саветник председника Марко Ђурић. 

Осма рунда дијалога у Бриселу завршена је касно синоћ без договора, а шефица европске дипломатије и посредница у дијалогу Кетрин Ештон саопштила је да је за њу политички дијалог завршен и да од Београда и Приштине очекује да је обавесте о томе шта су одлучили.

Број коментара 99

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи