Читај ми!

СНС за промену Статута Београда

Члан Председништва СНС-а и председник општине Раковица Милосав Миличковић каже да је потребно променити Статут Београда и дати већу надлежност општинама.

Српска напредна странка сматра да је потребно променити Статут Београда и дати веће надлежности општинама, а измене тог акта које је актуелна власт предложила су безначајне и апсолутно неприхватљиве, изјавио је председник Општине Раковица Милосав Миличковић.

Миличковић је у интервјуу Танјугу рекао да је СНС прикупила више од 100.000 потписа за промену Статута, али да су предложене измене које је градска власт упутила општинама на разматрање, "готово безначајне" и не задиру у срж проблема, а то је имовина општина, урбанизам, грађевинске дозволе

"Осим промене у делу права за израда плана и постављање киосака и тезги, апсолутно ништа није враћено од надлежности општина. Од 2008. године до данас власт се стално централизовала према граду, а никада децентрализовала и то је један од највећих проблема у функционисању свих градских општина", подвукао је Миличковић.

Без промене Сатута у смислу децентрализације будућност градских општина је незамислива, оценио је Миличковић и додао да је формирана Комисија Скупштине општине која свакодневно заседа и разматра предложени предлог промене Статута.

Говорећи о актуелној власти у Раковици, Миличковић, који је и члан Председништва СНС и потпредседник Градског одбора те партије, је рекао да је владајућа већина коју чине СНС и ДС стабилна и да добро функционише.

Међутим, како је додао, постоје проблеми на релацији са Градском управом, који се првенствено огледају у висини прихода које Раковица добија из градске касе.

Миличковић, који је на челу општине Раковица од јула 2012. године, навео је да је општински буџет изузетно мали и да се та локална самоуправа у претходном мандату, месец дана пред изборе, задужила 125 милиона динара.

"То су огромна средства. Затекао сам дуг од 72 милиона, па је то скоро 200 милиона. Ако кажем да је укупан буджет нешто изнад 536 милиона, онда је јасно да је скоро пола буџета већ празно", подвукао је Миличковић.

Он је додао и да се од 1. јануара у општински буџет слило 15 милиона динара мање од планираног прилива који је град прописао, што показује да општина функционише у веома отежаним условима.

Према његовим речима, када је дошао на функцију председника општине било је много проблема, а као највећи се издваја незапосленост.

Општинске власти су, рекао је Миличковић, ипак доста урадиле од формирања, а међу највећим успесима су асфалтирање главне улице у насељу Сунчев брег, изградња шест мултифункционалних терена у шест основних школа, мноштво паркића.

Међу успехе актуелних општинских власти Миличковић убраја и санацију свих основних школа, а тренутно се ради на реконструкцији месних заједница, кроз које ће се општинска управа приближити грађанима, што су, казе Миличковић, огромне инвестиције, јер је актуелна власт затекла "веома неуређен уговорни однос између месних заједница и корисника простора".

"Урадили смо и припремили промену плана генералне регулације за Коридор 10, а то је обилазница Бубањ Поток- Добановци која пролази кроз Раковицу, навео је Миличковић.

Он је навео и да је обезбеђена промена плана генералне регулације за језеро у Реснику, које више ниће бити запуштено већ ће постати спортско- туристички комплекс од 10 хектара.

У општини Раковица је, подвукао је Миличковић, дивља и бесправна градња у потпуности заустављена, иако је Раковица у претходном периоду била позната по "урбанистичком хаосу".

Бесправна грађња је заустављена, међутим, како је истакао, постоји потреба за даљом градњом због чега су обезбеђене две локације где ће плански моћи да се граде станови - на Видиковцу и Миљаковцу.

Кроз наведене пројекте, а посебно захваљујући обилазници, може се обезбедити велики број радних места и развој малих и средњих предузећа, а у ту сврху је формирана и Канцеларија за локални економски развој, закључио је Миличковић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи