Читај ми!

Није постигнут договор у Бриселу

После маратонске осме рунде дијалога, договор у Бриселу није постигнут, рекао Ивица Дачић. Драматичан ток преговора, Александар Вучић нудио оставку, коју Дачић није прихватио. После оваквог исхода дијалога Србија тешко може да рачуна на датум за почетак преговора са ЕУ, каже Дачић. Ештон: Одлуке Београда и Приштине у неколико наредних дана.

Премијер Ивица Дачић рекао је после целодневних разговора делагација Београда и Приштине уз посредство високе предтавнице ЕУ Кетрин Ештон да договор није постигнут.

Дачић каже да остају разлике у ставовима када је реч о надлежностима будуће заједнице српских општина, полицији и правосуђу.

"И поред ових дугих састанака које смо имали више пута, ми тренутно немамо договор. Имамо још неко време да дођемо до решења и сакупимо утиске после ових дугих разговора", рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Додао је да је делегација Србије била јединствена а да су разговори били тешки и исцрпљујући, не по тону него по ономе што се добија и губи.

Међутим, Дачић је поручио да ово није крај разговора.

"Иако није дошло до договора, постигнуто је пуно на нормализацији односа Београда и Приштине", навео је премијер Дачић.

Због озбиљности ситуације први потпредседник владе Александар Вучић нудио је оставку, што је премијер Дачић одбио, јавља извештач РТС-а. 

Србија тешко може да рачуна на датум

Упитан да ли ће овакав исход осме рунде дијалога бити сметња Србији да добије датум за отпочињање преговора са ЕУ, Дачић је рекао да датум није најважнији, али да је постао део проблема, те да након оваквог исхода дијалога Србија тешко може да рачуна на датум.

"Постигли смо велики степен разумевања у нормализацији наших односа с Приштином, али су велике и разлике у приступу кад се ради о неким важним питањима. Косовска страна страхује да би Заједница српских општина могла да буде основа за неки будући сепаратизам, док српска заједница не може да замисли да нема никаква овлашћења", навео је Дачић.

Према његовим речима,разговори су били веома тешки, а кад је реч о повишеним тоновима, тога увек има. Можда их је овог пута било нешто више због тога што је овај дан био некако зацртан као поседњи за постизање договора, истакао је премијер. 

Косовски премијер Хашим Тачи је рекао да је наставак преговора могућ наредне недеље, ако се, како је рекао "Србија сложи са њиховим принципима".

Тачи је рекао да је састанак био веома тежак, исцрпљујући и да је његова, приштинска страна била "веома широкогруда" у "ставовима и понудама", док су ставови Београда били "статични".

Косовски премијер је нагласио да предложена заједница српских општина на Косову "неће никада имати извршна и законодавна овлашћења" јер то није у складу са уставом Косова.

У оквиру осме рунде дијалога Кетрин Ештон је у два наврата разговарала са делегацијама Београда и Приштине. Одржано је више билатералних сусрета.

У српској делегацији били су, поред премијера Ивице Дачића и вицепремијер Александар Вучић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић, министар спољних послова Србије Иван Мркић, саветник председника Србије Марко Ђурић и шеф Владине канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Број коментара 325

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи