Читај ми!

Посланици о Анкетном одбору за Космет

Скупштина Србије расправља неколико одлука, међу којима је и формирање Анкетног одбора за о трошењу буџетског новца за Косово и Метохију. Завршена расправа о ратификацији неколико међународних споразума.

22.30 - Завршена расправа о анкетном одбору за Космет.  

17.45 - Готова начелна расправа о међународним уговорима. Посланици прешли на разматрање неколико одлука, међу којима је и формирање Анкетног одбора о трошењу буџетског новца за Космет.

13.50 - Надлежни органи  прате извршавање међународних уговора, рекао министар правде Никола Селаковић. 

12.17- Скупштина почела седницу.  

Посланици Скупштине Србије расправљају о неколико одлука, а међу њима и о формирању Анкетног одбора о трошењу буџетског новца за Косово и метохију. 

Поред странака владајуће већине, и опозиционе ДС и ЛДП подржале су формирање Анкетног одбора, док ДСС сматра да тиме треба да се баве полиција и судови и да је такво радно тело непотребно.

Посланик ДСС-а са Косова и Метохије Марко Јакшић као разлог је навео то што је у току жестока борба за очување Косова и Метохије и оценио да је циљ тог предлога да се "грађанима огади Косово", да им се каже да се не треба борити за Косово и да тамо живе криминалци.

Посланик СНС-а и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, на чији се предлог расправља о тој теми, одбацио је те тврдње Јакшића, истичући да циљ никако није да се грађанима "огади Косово", већ утврди истина.

Социјалисти истичу да ко год да је злоупотребио новац намењен народу на Косову и Метохији "није обичан лопов и за њега не треба да важи обична казна, већ двострука, јер је тиме угрозио и националне интересе и опстанак Срба".

Демократе су мишљења да Скупштина Србије мора да формира тај анкетни одбор, будући да је у обавези да уради нешто по том питању, пошто су је грађани бирали и да врши надзор над јавним финансијама.

Либерали су навели да су порески обвезници кроз буџет претходних година годишње плаћали 500 милиона евра све оно што функционише као "остатак државе Србије" на Косову и Метохији.

Задатак Анкетног одбора биће да сагледа стање у области трошења средстава буџета Србије на територији Косова и Метохије, да утврди начин трошења тих средстава, да ли су она наменски трошена и да ли су свима била доступна под једнаким условима .

Посебан осврт био је на подзаконским актима и критеријумима за расподелу тих средстава у области здравства, образовања, социјалне политике, културе, инфраструцтуре, локалне самоуправе, телекомуникација.

Анкетни одбор биће дужан да задатак изврши у року од 120 дана од конституисања и да Скупштини Србије поднесе извештај са предлогом мера.

Претходно је завршена расправа о ратификацији неколико међународних споразума и уговора из области полицијске сарадње, споразума о размени тајних података и запошљавању чланова породице дипломатског и конзуларног особља.

Предложени закон о закључивању и извршавању међународних уговора предвиђа обавезу надлежних органа државне управе да прате извршавање међународних уговора и о томе обавештавају Владу Србије, као и да влада обавештава Скупштину Србије о споразумима које је она потврдила, изјавио је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Образлажући посланицима предложена решења, која ће заменити постојећи закон који је донет још 1978. године, Селаковић је навео да је нови закон неопходан како би био усаглашена са уставно-правним решењима.

Предложеним законом је, поред осталог, предвиђено да је за покретање поступка за водење преговора и закључивање међународних уговора надлена влада, која мое да покрене поступак на сопствену иницијативу или на предлог надленог органа дравне управе.

"Закон предвиђа да влада у изузетним случајевима може да овласти делегацију Србије да прихвати да се међународни уговор који подлеже потврђивању у целини или поједине његове одредбе привремено примењују до његовог ступања на снагу", навео је министар.

Предвиђено је да Скупштина Србије потврђује међународне војне, политичке и економске уговоре којима се стварају финансијске обавезе за Србију, који захтевају доношење нових прописа или измену важећих и којима се одступа од постојећих законских решења.

Посланици су јуче завршили начелну расправу о изменама Закона о запошљавању особа са инвалидитетом, а подршку тим новим решењима најавили су, поред странака владајуће коалиције, и представници скоро свих опозиционих партија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи