Читај ми!

Посланици о запошљавању особа са инвалидитетом

Подршку изменама Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом најавили су, поред владајуће коалиције и посланици ДС-а, ЛДП-а, СВМ-а и ДХСС-а, који очекују и усвајање уложених амандмана. Завршена расправа о изменама Закона о раду.

19.31 - Посланици завршили  рад.  

17.30 - Посланици ДС-а, ЛДП-а, СВМ-а и ДХСС-а најавили подршку изменама Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.  

16.30 - Министар Јован Кркобабић рекао да је циљ измена Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом већа подршка државе предузећима која запошљавају ту популацију.  

11.14 - Седница Скупштине почела је постављањем посланичких питања. 

Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас расправу у начелу о изменама Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, а рад ће наставити сутра.

Министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић изјавио је да је циљ измена Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом већа подршка државе предузећима која запошљавају ту популацију.

"Предложене измене ће имати позитиван утицај на обавезе послодавца на запошљавање особа са инвалидитетом", рекао је Кркобабић у Скупштини Србије.

Министар је, образлажући предложене измене закона, напоменуо да нови прописи предвиђају право на субвенцију уместо, како је до сада био случај, рефундацију зараде.

"Држава ће учествовати у 75 одсто укупних трошкова запослења тог лица", казао је Кркобабић.

Посланици и опозиционих и владајућих странака јединствени су у оцени да је добра намера предлагача тог закона и најавили су подршку, али су се чуле критике посланика опозиције да се предложеним изменама значајно не побољшава положај тих особа.

Подршку изменама Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом најавили су, поред странака валдајуће коалиције, и представници опозиционих партија - ДС, ЛДП, СВМ и ДХСС, који очекују и усвајање неких од уложених амандмана.  

Шеф посланичког клуба УРС Владимир Илић сматра да измене Закона нису суштинске, али да су значајне јер се укидају пенали. Он је указао да у Србији 10 одсто популације чине особе са инвалидитетом, односно између 600.000 и 700.000 грађана, а да је стопа запослености тих особа свега око 13 одсто.  

У посланичком клубу СДПС такође су мишљења да су измене закона добре, али су и песимисти када је реч о постизању значајнијих резултата. Посланик те странке Мехо Омеровић истакао је да су проблеми особа са инвалидитетом велики, а држава Србија сиромашна.  

Посланик ЈС Ђорђе Косанић најавио је да ће посланици тог клуба подржати измене, док је његова колегиница из ЛДП Јудита Поповић рекла да предложене измене не представљају побољшање у односу на постојеће законско решење.  

Посланик СВМ Елвира Ковач рекла је да циљ закона повећање запослености, а самим тим и побољшање свих аспеката живота особа са инвалидитетом.

Посланик ДС Јелена Триван најавила је подршку изменама закона, али и упозорила да је то само један корак ка побољшању квалита живота особа са инвалидитетом.  

Посланици су разматрање закона о раду почели прошле среде, а претходно су размотрили неколико правосудних и кривичних закона.

Предлог о измени Закона о раду, који предвиђа и да породиље по повратку на посао имају право на паузу за дојење током радног дана, поднео је председник парламента и посланик владајуће Српске напредне сранке Небојша Стефановић, а подршку том предлогу најавила је већина странака.

Стефановић је указао да држава тим прописом треба да покаже да "искрено брине о својој будућности", јер је природни прираштај у Србији негативан.

Скупштина Србије констатовала је престанак посланичког мандата Мићи Роговићу из СНС-а и Јованки Петровић из ДС-а.  

На дневном реду седнице је 16 тачака међу којима су и избор пет чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, као и одлука о формирању анкетног одбора о начину трошења буџетских средстава на Косову од 2000. до 2012. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи