Читај ми!

Михајловић: Србија остаје привржена дијалогу

Србија остаје привржена дијалогу и преговори Београда и Приштине ће се наставити и после 2. априла, рекао директор канцеларије за односе са медијима Владе Србије Миливоје Михајловић. Државни врх Србије данас ће одлучити ко ће бити у делегацији за наредну рунду бриселских разговора, рекао Михајловић.

Директор канцеларије за односе са медијима Владе Србије Миливоје Михајловић рекао је да Србија остаје привржена дијалогу и да ће се преговори Београда и Приштине наставити и после 2. априла.

"Сутрашња рунда би требало да доводе до финала прве постконфликтне етапе која траје 14. година. Наравно да се не може све завршити у уторак, наравно да предстоје озбиљни разговори, озбиљна питања које се тичу решавање проблема Срба на Косову и Метохији и српско-албанских односа. Сигурно неће бити прекинути разговори", рекао је Михајловић гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије.

Михајловић је рекао и да ће државни врх Србије данас одлучити ко ће бити у делегацији за наредну рунду бриселских разговора.

Очекује се да ће први потпредседник Владе Александар Вучић донети одлуку о томе да ли ће се придружити премијеру Ивици Дачићу у разговорима с Високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем.

Михајловић је истакао да Србија остаје привржена дијалогу, а уколико дође до неуспеха, према његовим речима, постоји неколико варијати шта после, али оне још нису разматране на Влади.

Он је оценио да се те варијанте своде на "оквире техничког дијалога или оснаживање улоге Уједињених нација".

Према његовим речима, евентуaлни неуспех преговора, значио би и неуспех Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

"Део европске штампе пише о могућем неуспеху преговора. Уколико преговори пропадну то ће значити и неуспех ЕУ и САД које су покровитељи овог дијалога", рекао је Михајловић.

Говорећи о прикључивању потпредседника Владе Србије Александра Вучића преговарачком тиму, Михајловић је рекао да је Србији потребан јак тим и нагласио да је Влада јединствена и да премијер Дачић редовно извештава Владу после сваких преговора.

Михајловић је рекао да не мисли да су Срби с Косова искључени из преговора и додао да се ниједно решење не може постићи без њихове оцене.

"Београд нема инструменте да притисне Србе, већ да разговора са њима. Убеђен сам да уколико се постигне договор, да ће њима потпуно одговарати", рекао је Михајловић.

Коментаришићи изјаву европске посланице Дорис Пак да ће Београд добити датум за почетак преговора, ако паметно протумачи знаке времена, Михајловић је рекао да је њене речи разумео у историјском контексту.

"Она је сигурно хтела да укаже да ће свакој следећој прилици за Србију нуди лошије решење. У том контексту схватам ту изјаву. Са ове дистанце можемо да кажемо да је требало да прихватимо Рамбује", изјавио је Михајловић.

Говорећи о ванредним изборима, он је рекао да не би били добро решење, већ "медвеђа услуга" за Србе на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи