Читај ми!

Остаје седам услова за ЕУ

Званичник немачке владајуће коалиције Андреас Шокенхоф рекао да је предуслов за почетак преговора о придруживању Србије ЕУ "јасно видљива воља за правно обавезујућом нормализацијом односа са Косовом".

Предуслов за почетак преговора о придруживању Србије Европској унији биће "јасно видљива воља за правно обавезујућом нормализацијом односа са Косовом", рекао је у Београду званичник немачке владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ Андреас Шокенхоф.

Шокенхоф је на конференцији за новинаре у Медија центру рекао да је важно да српске власти "сада покажу јасну вољу да се односи са Косовом нормализују, а да процес нормализације мора бити окончан пре него што Србија постане чланица ЕУ".

Он је рекао и да је нова српска влада остварила знатан напредак у претходних пола године, посебно у дијалогу са Приштином, али да седам предуслова које је изнео током претходне посете у септембру 2012. остају и даље главни услови на основу којих ће ЦДУ/ЦСУ проценити да ли Србија испуњава очекивања за почетак преговора с ЕУ.

"Видљива воља могла би бити показана тако што би се два председника или два премијера изјаснила у писаној форми или усмено, пред камерама, да обе владе за време преговора о придруживању Србије на правно обавезујући начин регулишу нормализацију односа", поручио је Шокенхоф.

Према његовим речима, Бундестаг је спознао напредак постигнут у Србији, а одлуку о почетку преговора за приступање Србије ЕУ даће на основу извештаја Европске комисије 16. априла.

Немачки парламентарци из редова странке канцеларке Ангеле Меркел састали су се јуче с премијером Србије Ивицом Дачићем и потпредседницом Владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић, а данас су на конференцији за новинаре у Медија центру поздравили напоре Владе и реформе у Србији.

"Поздрављамо чињеницу да нова Влада под вођством премијера Ивице Дачића и првог потпредседника (Александра) Вучића не само да предузима велике напоре у решавању тешких путања, већ и да је остварила знатан напредак у њиховом спровођењу", рекао је он.

Много добрих промена

Шокенхоф је констатовао да се од његове претходне посете Београду "много тога променило на боље".

"Посебно поздрављамо чињеницу да је са новом Владом Србије дијалог са Приштином добио значајан подстрек. Редовни састанци премијера Дачића и Тачија представљају значајне кораке у правом смеру за нормализацију односа, састанак председника Николића и Јахјаге још је један охрабрујући сингал, баш као и последње мишљење премијера Дачића објевљено у НИН-у", рекао је Шокенхоф и истакао да је "Немачка спознала изузетан, историјски значај тих догађаја".

Када је реч о захтеву за укидање паралелних структура на северу Косова, немачки посланици истакли су да су неопходни конкретни договори о уклањању српских паралелних структура, које би прихватило и српско становништво на северу Косова, као и почетак њиховог спровођења, посебно у сектору безбедности, у правосуђу и администрацији, као и транспаретност финансијских давања из Србије.

По питању утицаја Београда на Србе на северу Косова, немачки посланици су констатовали да су потребни даљи напори Београда да утиче на Србе на северу како би прихватили мисију ЕУ, да би трајно била успостављена слобода кретања Еулекса и да би сарађивали са истом у истрагама бомбашких напада.

Говорећи о испуњењу и спровођењу акционог плана по питању реформе правосуђа, Шокенхоф је рекао да је "област поштовања принципа правне државе од изузетног значаја за придруживање ЕУ".

Кад је реч о откривању и гоњењу починилаца паљења Амбасаде Немачке 2008. године, делегација је констатовала да више од пет година значајни услови нису испуњени, ни са становишта обавезе Србије по међународном праву, нити са становишта поштовања принципа правне државе, у складу са стандардима ЕУ.

Притисци и на Приштину

Немачки посланици су, по питању трећег захтева који се тиче помирења у региону, истакли да се од када је дошло до промене власти, активно ради на остварењу контаката са суседима и да је настављено улагање напора у неговање добросуседских односа, за шта се залагала претходна влада.

Посебно су у том контексту нагласили сусрет председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге.

"Знамо да за оцену напора у дијалогу са Косовом централну улогу игра и понашање Приштине и стога вршимо утицај и на Приштину и имамо одређена очекивања и од Приштине. То значи да не можемо замерити Србији ако она буде спремна на компримис, а Косово не", поручио је Шокенхоф додајући да би, ако се настави позитиван тренд, очекивања из те области била испуњена.

Упитани да ли постоје захтеви према Приштини, немачки посланици су истакли да се у догледно време не поставља питање отпочињања преговора са Приштином, те да су због тога захтеви предати само Београду – за који се не поставља питање да ли ће бити отпочети преговори, већ само када.

Осим Шокенхофа, у делегацији Бундестага су и посланици Петер Бејер и Родерих Кизеветер, посланик и известилац за Србију у Комитету за европске послове Бундестага Јохан Вадепул, као и спољнополитички саветник фракције ЦДУ/ЦСУ у немачком парламенту Ханс-Јоахим Фаленски.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи