Читај ми!

Кацин: Улози сувише високи да би дијалог пропао

Улози у дијалогу Београда и Приштине сувише су велики да би пропао, рекао известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин, истакавши да је уверен ће Србија у јуну отпочети преговоре о придруживању са ЕУ.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин рекао је да гаји оптимизам у вези са исходом дијалога Београда и Приштине и уверење да ће Србија у јуну почети преговоре о придруживању са Европском унијом.

"Улози су сувише високи да би дијалог пропао", рекао је Кацин у говору посланицима током данашње сеансе интерпарламентарлог дијалога Србија-ЕУ у Европском парламенту.

Кацин је напоменуо да је сигуран да ће две стране доћи до компромисног решења, с обзиром на политички капитал који су председник владе Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи досад уложили у дијалог.

Кацин је оценио да је позитивно то што процес нормализације односа Београда и Приштине поред врха власти у Србији подржава и највећи део опозиције, похваливши у том смислу лидера Демократске странке Драгана Ђиласа.

Том приликом Кацин је позвао и првог потпредседника владе Александра Вучића да се сретне са Тачијевим замеником Слободаном Петровићем.

"Премијери се састају редовно, (председник Србије Томислав) Николић се видео са (председницом Косова Атефите) Јахјагом, па је крајње време да се Вучић сретне са најистакнутијим представником српске заједнице у косовској влади", сматра Кацин.

Реформа правосуђа, централно питање

Кацин је позвао власти у Србији да се усредсреде на реформу правосуђа, јер ће то бити прва тема након отварања преговора о придруживању Европској унији у јуну.

Кацин је као домаћин дводневних разговора представника скупштине и владе Србије са посланицима ЕП у Бриселу поручио да ће, кад Србија, добије датум за почетак преговора, реформа правосуђа избити у први план.

"То је данас централно питање коме данашња и будуће владајуће коалиције морају да посвете сву своју енергију и пажњу", рекао је Кацин.

Кацин је похвалио опрезан приступ министра правде Николе Селаковића у напорима да отклони утицај политике из правосуђа и обезбеди подршку Европске комисије и стручне јавности у Србији за даље реформе.

Известилац Европског парламента је, сем тога, похвалио резултате првог потпредседника Владе Александра Вучића у борби против корупције и организованог криминала, али је указао на неопходност измене члана 359. Кривичног законика који се односи на злоупотребу службеног покушаја.

Министар Селаковић, који такође присуствује расправи, рекао је да је реформа коју је спроводила претходна влада била готово катастрофално лоша и да се његово министарство труди да то исправи у циљу успостављања независног правосуђа и владавине права.

Селаковић је рекао да ће нацрти стратегија за реформу правосуђа и борбу против корупције бити упућени Скупштини на усвајање већ крајем овог месеца.

Поред Селаковића у интерпарламентарном дијалогу који је јуче почео учествује и Милан Пајевић, директор канцеларије за европске интеграције владе Србије, док једанаесточлану групу посланика Народне скупштине предводи Милица Делевић.

Разговори са групом посланика ЕП који прате ситуацију у земљама Западног Балкана биће окончани поподне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи