Читај ми!

Приштина мора да поштује правила

Србија се учинила много уступака и позитивних сигнала, али међународни званичници би требало да рашчисте да ли Приштина може безусловно да инсистира на појединим решењима, каже генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић.

Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је да дијалог о Косову и Метохији није у кризи и да је Србија учинила много уступака и позитивних сигнала, али да би међународни званичници, који обилазе Србију и Приштину, требало дефинитивно да рашчисте да ли Приштина може безусловно да инсистира на појединим решењима.

Званичници би требало да рашчисте да ли Приштина може да не чини никакве уступке или ће и она морати да прихвати реалности на терену, да се определи у погледу заједнице српских општина, севера Косова, статуса Срба јужно од Ибра у пет или шест општина у којима Срби чине апсолутну већину, рекао је Одаловић за РТС.

"То су сва питања, која су што се тиче Србије, стављена на сто са предложеним решењима, са темама које се на најтранспарентнији начин представљене и европским званичницима и Приштини", рекао је Одаловић.

Он је нагласио да "од Приштине не тражимо никакву милостињу" и да Приштина не треба да учини оно што није обавезна, али да није учинила ништа на заштити елементарних људских права, манастира и цркава.

Одаловић је подсетио да је обележено девет година од погрома марта 2004. године који се по други пут, после 1999. године, догодио под пуним мандатом међународне мисије на Косову и Метохији и да одговорност сносе и ЕУ и приштинске институције.

Проблем је у онима који подржавају Приштину у проглашењу једностране независности, рекао је Одаловић и додао да би Приштини требало да буде саопштено да мора да поштује правила и стандарде.

Према његовим речима, ако је услов Србији да прихвати све оно што Приштина поставила као своје услове, "онда имамо немогућу мисију, онда је проблем нерешив".

Одаловић је рекао да је је питање имовине и власничких права Срба и државе Србије на простору Косову и Метоије један од важних сегмената будућности и опстанка Срба и присуства Србије на тој територији.

Одаловић је истакао да би у заједници српских општина било 10 општина и да је важно да на територији тих општина у којима живе Срби управљају људи који ту живе на такав начин да то не буде на штету Срба и Србије. Додао је и да од управљања српском имовином зависи читав север Косова и Метохије.

Он је рекао да на Шари, односно Брезовици, у општини Штрпце живи 12.000 Срба, а у тој општини се налази ски центар.

Одаловић је рекао да је добро што се председник Србије Томислав Николић састао у Риму са потпредседником САД Џозефом Бајденом, јер су САД кључни фактор притиска на Приштину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи