Читај ми!

Србија учинила све да дође до компромиса

Саветник председника Србије Марко Ђурић оценио да je Србија учинила све што је било могуће да се дође до компромиса у разговорима са Приштином. Одговорност за успех дијалога и на Приштини и на међународној заједници, каже Ђурић.

Уочи седме рунде преговора Београда и Приштине у Бриселу, саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да је Србија учинила апсолутно све што је политички и људски било могуће да се дође до компромиса.

"Србија је учинила све што је било могуће и одговорност за успех или неуспех ових преговора, поред Приштине, лежи и на међународној заједници, односно на оним земљама које имају утицаја на Приштину и које могу да је погурају ка компромису", рекао је Ђурић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Саветник председника каже да Србија у преговорима неће одустати од циљева који су утврђени Платформом и Резолуцијом Народне скупштине, рекао је Ђурић.

"Бранећи заједницу српских општина, ми бранимо право на опстанак српске заједнице на Косову и Метохији", поручио је Ђурић и додао да је Србија потпуно јединствена "са нашим суграђанима који живе, игром случаја, са оне стране административне линије".

Саветник председника очекује да, како каже, разуман приступ Србије буде не само препознат и валоризован, већ и да чињеница да је српска страна дала концепт који штити интересе свих који су укључени у ову ствар буде препозната на начин да се учини максималан напор да Приштина прихвати споразум.

Ђурић је оценио да је, иако је тон изјава председника Николића, премијера Ивице Дачића и првог потпредседника Владе Вучића након сусрета у Бриселу био различитих нијанси, важна суштина која је иста. 

"Суштина је да сви важни политички чиниоци у Србији сматрају да је основа за постизање споразума оно што је дефинисано у Резолуцији Народне скупштине, она понуда која је са наше стране на столу, иза које сви заједно стојимо", рекао је Ђурић.

Он је указао да већ месецима круже неформални "папири", али да нико није тражио ни од Београда ни од Приштине да их прихвате.

"Ми очекујемо да у следећој рунди разговора, о тим папирима, у писаној форми видимо размишљања и Европске комисије као посредника у преговорима у овој ствари. Очекујемо да и у усменој и писаној форми чујемо да ли се Приштина макар за милиметар помакла у односу на почетну позицију у преговорима која је била врло ригидна, није остављала простор за компромис и није била у складу са настојањем да се нађе компромисно решење", каже Ђурић.

Саветнику председника није познато ко је аутор "лажних папира" које смо могли да видимо у медијима претходних дана.

"Понављам, оно што је наш циљ то је што је наша државна политика записана не у било каквим 'нон-пејперима', не у било каквим неформалним документима, него у резолуцији Народне скупштине, Платформи. Сви државни званичници и органи држаће се тога до краја", поручио је Ђурић.

Када је реч о унутарстраначким односима, Ђурић каже да сви чланови странке подржавају председника СНС-а Александра Вучића у настојањима да заузме најодговорнију државну функцију.

"Међутим, о конкретним решењима ми ћемо разговарати на седницама Главног одбора на којима ћемо анализирати рад свих наших званичника који су у државним институцијама и укупну политичку ситуацију и процењивати даље потезе у том смислу. Сада је још рано да се прејудицира у ком правцу ће ствари ићи", закључио је Ђурић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи