Читај ми!

Грубјешићева: Србија заслужила датум

Србија је заслужила да добије датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, рекла Сузана Грубјешић после самита ЕПП у Бриселу. Oва Влада својим потезима непрекидно показује да је посвећена како испуњавању договореног у преговорима тако и унутрашњим реформама на добробит својих грађана, навела Грубјешићева.

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла је у Бриселу да је Србија заслужила да добије датум за почетак преговора о чланству у Европској унији.

Oва Влада својим потезима непрекидно показује да је посвећена како испуњавању договореног у преговорима тако и унутрашњим реформама на добробит својих грађана, рекла је Грубјешићева после самита ЕПП који је у Бриселу окупио шефове држава и влада који долазе из странака чланица те политичке групације.

"На самиту Европске народне партије која је најјача групација у Европском парламенту имала сам прилике да разговарам са водећим европским лидерима и да се обратим на самиту. Затражила сам подршку за Србију у њеним напорима да што пре отпочне преговоре о приступању ЕУ и рекла да смо ми свесни да у Европи влада криза, да је криза и у еврозони, али да ипак постоје земље које желе да постану чланице Уније. Међу тим земљама је, свакако, и Србија", навела је Грубјешићева.

Потпредседница Владе мислим да ће ова групација дати подршку Србији где год то буде потребно.

Како је рекла, од својих саговорника добила је снажна уверавања да Србија припада Европи у историјском, географском, економском, културном погледу и да је потребно да та припадност постане и институционална.

"Никада нисмо били ближи ЕУ. Ми смо дали свој максимум, не на речима, већ на делима. Одлука је на Унији. Ми реформе настављамо без обзира на све, јер је то у нашем интересу. Ми желимо да имамо уређено и функционално друштво", поручила је Грубјешићева у Бриселу.

Самит ЕПП се традиционално одржава дан пре Европског савета који окупља шефове држава и влада свих земаља чланица ЕУ.

Више од половине чланова Европског савета долази из ЕПП – највеће и најутицајније европске политичке групације.

Између осталих, из странака чланица ЕПП долазе Ангела Меркел (Немачка), Доналд Туск (Пољска), Маријано Рахој (Шпанија), Јанез Јанша (Словенија), Фредрик Рајнфелд (Шведска), као и председници Европске комисије Жозе Мануел Барозо и Европског савета Херман ван Ромпеј.

ЕПП окупља 74 странке из 40 држава, актуелне председнике Европске комисије и Европског савета, шефове држава и влада 14 земаља ЕУ, шест шефова држава и влада земаља које нису чланице ЕУ и 13 чланова Европске комисије, а ЕПП група је највећа група у Европском парламенту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи