Читај ми!

Ђилас на скупу у Европском парламенту

Европа се не може само штедњом извући из кризе, већ је потребно успоставити равнотежу између штедње и развојних програма, инвестиција и запошљавања, рекао председник ДС-а Драган Ђилас после скупа социјадемократа у Европском парламенту.

Председник Демократске странке Драган Ђилас рекао је да је на економском скупу социјадемократа у Европском парламенту оцењено да се Европа не може само штедњом извући из кризе, већ је потребно успоставити равнотежу између штедње и развојних програма, инвестиција и запошљавања.

Ђилас је навео да се на скупу разговарало о ономе о чему ДС говори већ месецима, а то је да без уравнотежења буџетских трошкова и могућности нових инвестиција не може говорити о новим запошљавањима или бољој плати за запослене.

Како пренео је Ђилас, француски министар финансија Пјер Московиси обавестио је присутне на скупу да је та земља формирала развојну банку са буџетом од 40 милијарди евра за помоћ малим и средњим предузећима за извоз, али да је Европска унија та која треба да каже које су области у које треба инвестирати.

''Ми сматрамо исто, као и Европа, да би требало инвестирати у прехрамбену индустрију, енергетику, ИТ сектор'' рекао је Ђилас.

Ђилас је поменуо и речи председника групе социјалдемократа у Европском парламенту Ханеса Свободе који је рекао да економија треба да буде тржишна, али не и друштво, јер би се у том случају све претворило у профит.

''Србија треба да се ослони на себе, да дефицит спустимо на два одсто, што сада изгледа немогуће. Али ако урадите ово што ови људи причају, укинете плаћање бесмислених ствари, а отварате нова радна места и прихватите да држава буде играч на тржишту у области енергетике, пољопривреде, онда је то могуће'', истакао је Ђилас.

Према његовим речима, тема скупа била и велика незапосленост, на пример у Шпанији где је 40 одсто младих незапослено.

''Велика је разлика између Србије и Шпаније, јер тамо ко прима плату од ње може пристојно да живи, а у Србији 50 одсто оних који примају плату једва састављају крај са крајем'', напоменуо је Ђилас.

Конференција о економском изласку из кризе организују група социјалдемократа у Европском парламенту и Фондација за прогресивне студије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи