Читај ми!

Дипломатска офанзива за заједницу општина

Државни врх Србије ће интензивирати дијалог са ЕУ, САД и другим земљама Квинте са циљем да обезбеди подршку за став Србије да је за компромис о Космету неопходно да заједница српских општина има извршна овлашћења, рекао саветник председника Марко Ђурић.

Саветник председника за спољну политику Марко Ђурић рекао је да ће државни врх Србије интензивирати у наредних неколико дана дијалог са ЕУ, САД и другим земљама Квинте како би обезбедио подршку за став Србије да је за компромис по питању Косова и Метохије неопходно да Заједница српских општина има извршна овлашћења.

Ђурић је прецизирао за Танјуг да ће се у дипломатски ангажман, уз државни врх, укључити и дипломатски представници Србије и шефови мисија при утицајним државама и међународним организацијама.

"Веома је важно да одржимо сталан дијалог са не само представницима ЕУ, него и са земљама Квинте (САД, Немачка, Велика Бристанија, Француска, Италија), које имају најизраженији утицај на подручују наше јужне покрајине", рекао је Ђурић и додао да је уверен у снагу наших аргумената.

Циљ је, како је прецизирао, да се пренесе порука да је за постизање компромиса од суштинског значаја да заједница спрских општина на КиМ има конкретна овлашћења, органе за спровођење тих овлашћења и да не буде празна љуштура.

"Она мора да буде суштински оквир који може да гарантује нашој заједници на КиМ да живи у складу са оптимумом стандарда за живот, у складу са онима који важе за регионалну самоуправу у Европи у 21. веку", објаснио је Ђурић.

На питање о могућности промене става САД, која се сматра главном подршком Приштини, Ђурић је рекао да је претхнодних дана у Бриселу на маргинама последње рунде разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине одржан сусрет председника Владе Ивице Дачића са високим америчким званичником Филипом Рикером и да се и он сам са њим састао, а да ће пре нове рунде дијалога, заказане за 20. март, те консултације бити настављене.

"Потребно је да се те консултације наставе и са САД као значајним партнерном у региону, као и са предстанвицима других земаља Квинте, па и представницима Европске комисије, од којих ми очекујемо да у овом питању буду неутралан медијатор. То је врло важна порука која ће бити пренета наредних дана", казао је Ђурић.

Историјска шанса за компромис

Саветник председника рекао је да је у досадашњим консултацијама страним званичницима указано да "имамо историјску шансу да постигнемо компромис, уколико буду уважени аргументовани захтеви за успостављаме заједнице општина која би имала конкретна извршна овлашћења и довољан ниво самоуправе да обезбеди српској заједници да се осећа сигурно у оквирима покрајине".

На питање о притисцима Приштине и дела међународне заједнице на Београд да одустане од своје позиције у корист отварања преговора о чланству са ЕУ, Ђурић је рекао да ти циљеви не смеју бити међусобно супростављени.

То би, како указује, била лоша порука обема странама укљученим у дијалог и удаљило би их од могућег компромиса.

"Због тога се Србија залаже за то да о одлучивању о додељивању датума пре свега буду узети у обзир закључци Савета ЕУ из децембра прошле године које је Србија у највећој мери испунила и које ће, и у формалном и у политичком смислу, испунити до истека рока за подношење новог извештаја. Постављање било каквих нових услова у овој ситуацији не би било продуктивно", сматра Ђурић.

На питање да ли је 20. март за Србију кључан датум, Ђурић је истакао да "Србија не сматра да било које политичко питање у вези са Косовом и Метохијом треба ломити преко колена".

Подсетио је и да свака одлука која буде донета у правцу постизања компромиса треба да буде одобрена и у Народној скупштини и материјализована кроз дуг процес примене који ће омогућити да институције заједице српских општина са конкретним извршним овлашћењима у свим кључним областима буду формиране.

"То је процес који ће захтевати време, али ми желимо да у разумном року до тог компромиса дођемо, у смислу да за нас фактор време може да буде и афирмативан", навео је Ђурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи