Читај ми!

СНС затражио ванредне изборе у Војводини

Захтев Скупштини Војводине за расписивање ванредних избора у покрајни предала Српска напредна странка. Напредњаци затражили и оставку председника војвођанске владе Бојана Пајтића.

Српска напредна странка предала је Скупштини Војводине захтев за расписивање ванредних покрајинских избора и затражила да председник покрајинске владе Бојан Пајтић поднесе оставку, како би били створени и формални услови да избори буду расписани. 

Потпредседник СНС-а Игор Мировић рекао је уочи седнице покрајинске скупштине да је актуелна већина у Скупштини Војводине изгубила легитимитет што је, како је рекао, потврђено и на недељним допунским изборима, нагласивши да за расписивање избора има више разлога.

У Српској напредној странци су свесни да нема формалних услова за расписивање покрајинских избора, али желе да отворе дијалог о томе и сматрају да је легитимитет покрајинске владе потпуно изгубљен, напомињући да ванредни избори у Војводини могу да буду одржани у наредних шест месеци или годину дана, односно пре истека пуног мандата ове покрајинске власти.

"Прошлогодишња одлука Уставног суда Србије оспорила је и уставни оквир за одржавање прошлих покрајинских избора, а велики број афера које су скриване и за које грађани нису знали, чврсти су разлози за иницијативу за превремене покрајинске изборе", рекао је Мировић новинарима наводећи као примере за то Развоју банку Војводине (РБВ) и злоупотребе покрајинских робних резерви у предизборној кампањи.

"То што је Демократска странка узела кредит од Развојне банке Војводине, иако су они знали, а грађани не, да је та банка у финансијској кризи, један је од разлога за оспоравање легитимитета Владе АП Војводине и због којих СНС тражи да Пајтић поднесе оставку, јер би то онда створило и формалне услове за расписивање избора", истакао је Мировић.

Подршку иницијативи СНС-а најавиле су Демократска странка Србије и Социјалистичка партија Србије, док се владајућа коалиција у покрајини, коју предводи ДС, противи одржавању ванредних покрајинских избора, јер сматра да за то нема никаквих разлога, ни формалних нити суштинских.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи