Читај ми!

ЕУ нуди решење за заједницу општина?

Пре наставка дијалога 20. марта, Кетрин Ештон ће српским и косовским званичницима представити нацрт решења за формирање заједничког механизма општина са већинским српским становништвом, пише "Коха диторе", позивајући се на изворе у Бриселу.

Европска унија понудиће Приштини и Београду предлог за формирање заједничког механизма општина са већинским српским становништвом, преноси приштински лист Коха диторе, наводећи да висока представница ЕУ Кетрин Ештон српским и косовским званичницима нацрт решења представити пре наставка дијалога 20. марта.  

Позивајући се на међународне изворе, лист додаје да предлог за заједнички механизам општина са већинским српским становништвом садржати име и овлашћења тог тела.

"Када се пише на албанском, почетак назива биће ‘Асоцијација...', а на српском ‘Заједница..'. Њени органи биће Скупштина, Савет и Борд, а формираће фондове, отвараће представничке канцеларије и јавне институције", наводи се, како тврди Коха диторе, у предлогу ЕУ.

Очекује се да ће Кетрин Ештон посетити Приштину и Београд пре 20. марта у покушају да убеди руководства да прихвате решење за север, израђен у Бриселу.

Према изворима листа, у ЕУ очекују да овај план неће одбити ни Приштина ни Београд. 

"Постоји сагласност и око начина на који ће делегати улазити у Скупштину. Србија је одустала од инсистирања да то буде путем директних избора. Скупштине општина ће делегирати чланове пропорционално гласовима освојеним на редовним изборима које ће организовати, а на којима треба посветити пажњу и партијској припадности", пише приштински лист.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи