Читај ми!

Нове чланице не смеју да "увозе" проблеме у ЕУ

Ширење Уније на земље југоисточне Европе је обострана обавеза, али нове чланице не би требало да у ЕУ увезу проблеме, рекао шеф словачке дипломатије за лист "Пресе".

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак сматра да је ширење ЕУ пре свега на југоисточну Европу обострана обавеза и истиче да нове чланице, међутим, не би требало у Унију да "увезу" проблеме.

"Шта значи ширење ЕУ? То није ништа друго него пријем чланица, које су на то у потпуности припремљене. Морамо земљама, које се за то интересују, дати перспективу", поручио је он у интервјуу бечком дневнику Пресе.

Лајчак је истакао да ни трансформација Словачке не би била тако успешна да није било перспективе на чланство у ЕУ.

Према његовим речима потребно је представити реалан циљ који може да се достигне.

Упитан да ли то значи да постоје строжији критеријуми Лајчак је истакао да "чланство у ЕУ није поклон нити хуманитарна помоћ".

Словачки шеф дипломатије је нагласио да приликом посете Балкану увек каже "циљ вашег чланства није само да ћете бити ојачани, већ и да и ви вашим чланством ојачате ЕУ".

"За то је потребно испунити јасне критеријуме. Међутим, када се испуне сви услови и земља достигне компатибилност са свим стандардима ЕУ онда је природно да та земља као чланица нама не доноси никакве проблеме. Није корисно спекулисати да ли је ЕУ наводно уморна од ширења. Ширење је обострана обавеза", подвукао је Лајчак.

На питање да ли је Хрватска испунила критеријуме он је указао да према последњем извештају Европске комисије постоје још недостаци, али је Комисија изнела оптимизам да би они могли бити уклоњени до 1.јула.

БиХ постаје реп региона

Када је реч о Босни и Херцеговини, где је обављао дужност високог представника међународне заједнице и специјалног изасланика ЕУ, Лајчак је рекао да нажалост није било напретка.

"Јако ми је жао, али Босна и Херцеговина све више постаје реп региона и све више заостаје. Док друге земље видљиво напредују у Босни се чини да ништа не напредује. То није само моје мишљење већ је наведено и у извештају о напретку Европске комисије", објаснио је Лајчак.

Упитан за узроке словачки шеф дипломатије је рекао да је држава као таква компликовано направљена.

"Интеграција у ЕУ, међутим, захтева већу ефикасност, на пример, у администрацији. Ако све стране само гледају на то да не изгубе своје предности из Дејтонског споразума и због тога наизменично блокирају све промене у систему, онда нема много напретка", додао је Лајчак.

Шеф словачке дипломатије је истакао да се мора рећи и да европско размишљање у тој земљи има све више подржавалаца, више од сваке друге перспективе, те да то даје наду да ће ипак бити договора.

"Када су суседи добили визну либерализацију, а само Босна није, онда је наједанпут било могуће све договорити што је препрека", подсетио је Лајчак додајући да политички притисак показује делотворност, те да су партије виделе да грађани неће прихватити даља одлагања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи