"Стандард": Пат позиција пред разговоре

У средишту шесте рунде дијалога у Бриселу је укидање српских паралелних институција на северу Косова, које не признају власт у Приштини и које су финансиране од стране Србије, истиче бечки дневник "Стандард", додајући да је то до сада највећи залогај за Београд.

Пред данашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу влада лоше расположење, оцењује бечки дневник Стандард, а преноси Танјуг.

Лист преноси изјаву српског премијера Ивице Дачића да је Србија учинила што је могла, а да друга страна одбија све њене предлоге, те да су ставови удаљени као никада до сада.

У средишту шесте рунде дијалога је укидање српских паралелних институција на северу Косова, које не признају власт у Приштини и које су финансиране од стране Србије, наглашава дневник, додајући да је то до сада највећи залогај за Београд.

На једној страни је расформирање паралелних институција предуслов Србији за почетак преговора са ЕУ, а на другој је влада изложена домаћем притиску да не чини издају и остави Србе на Косову на цедилу, оцењује Стандард.

"Стандард" указује да је Дачић предложио компромисно решење које предвиђа расфомирање старих српских структура на северу Косова и оснивање савеза девет српских општина.

Косовски премијер Хашим Тачи се није супроставио оснивању тог савеза, али искључује извршну и законодавну власт те асоцијације, подвлачи дневник.

Српски политичари су изразили наду да ће запад извршити притисак на Приштину и уједно и забринутост да би се Србија могла удаљити од ЕУ уколико ове године ништа не буде од почетка преговора.

"Стандард" указује да западне дипломате у предлогу Београда виде опасност стварања засебног ентитета по узору на РС у Босни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи