Читај ми!

Коштуница: Србија озбиљно угрожена

Преговори који ће за који дан бити настављени у Бриселу могу да буду од суштинског значаја за Србију, која је данас озбиљно угрожена држава, рекао председник ДСС-а Војислав Коштуница. Европска унија је главна опасност за Србију и њену стабилност, поручио Коштуница.

На седници главног одбора ДСС-а у Крагујевцу председник те странке Војислав Коштуница рекао је да је Србија данас озбиљно угрожена држава и да преговори који ће ускоро бити настављени у Бриселу могу да буду од суштинског значаја за Србију.

"Ако треба да одредимо одакле прети главна опасност земљи за њену стабилност и њену будућност, то је онда свакако Европска унија и њена чврста намера и план да по сваку цену Србији наметне независност Косова. Европска унија спроводи право насиље над Србијом захтевајући на све начине од Србије да се одрекне Косова, да преда Косово, а да заузврат добије датум за почетак преговора са ЕУ", објаснио је Коштуница. 

Председник ДСС-а је рекао да Европска унија угрожава српски национални идентитет и националну културу, национално самопоштовање и национално достојанство.

"За нас је право питање, над којим морамо добро да се замислимо, како је у Србији уопште постало нормално да се говори о предаји властите територије. Готово свакодневно могу се чути јавне расправе о томе који је најбољи начин да предамо Косово за добијање датума", рекао је Коштуница.

Коштуница је упитао шта ће се десити са нашим народом на Косову и Метохији уколико би биле уништене српске државне институције у Покрајини и да ли ће српски народ моћи да опстане на Косову.

Војислав Коштуница се осврнуо и на улогу Уставног суда коме је ДСС упутио предлог за оцену уставности уредби које се односе на бриселске споразуме. Он је истакао да се суд уплео у погрешно образложење Министарства правде да застане са поступком оцене уставности уредби.

"Иако за ову оцену уставности није потребан ни завршени правни факултет, јер је на основу здраве памети свима јасно да су ове уредбе и у формалном и у материјалном смислу противзаконите, Уставни суд одуговлачи са доношењем своје оцене, чекајући очигледно да се окончају погубни блиселски преговори, а тиме и сама његова одлука постане непотребна или беспредметна", рекао је Коштуница.

ЕУ изиграла поверење грађана 

Нема сумње, тврди Коштуница, да би свака власт у Србији која би пристала да уништи српску државност на Косову добила велике похвале од западних сила које стоје иза пројекта стварања независног Косова.

"Али треба имати на уму да би те похвале брзо прошле, а да би трајно остала дубока рана ако би Србија пристала на уништавање својих државних институција на Косову", каже Коштуница.

Председник ДСС-а је упитао и какво је стање у српској привреди пет година после спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

"Ниво дуга од 2008. године повећан је са осам на преко 18 милијарди евра. Тако је 2008. године сваки запослени био дужан преко 4.000 евра, а у фебруару ове године јавни дуг по запосленом повећан је на близу 11.000 евра. Од краја јула 2012. до средине фебруара 2013. јавни дуг је повећан са 15 милијарди на 18 милијарди евра", рекао је Коштуница.

Лидер ДСС-а је зато упозорио власт да не укида српску државност на Косову и да јасно треба саопштити Европској унији да Србија није марионетска творевина која уступа своју територију зарад добијања датума.

Коштуница је оценио и да се мора спречити да Војводина изаше из уставног оквира и да се мирно и аргументовано треба испитати штета који ССП наноси српској привреди.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи