Читај ми!

Добијање датума зависи од решења за Косово

Специјални известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин оценио је да је датум за почетак преговора Београда о приступању ЕУ на дохват руке, да не може да тврди да ће се то сигурно ускоро десити, али и да кључни напредак треба да буде проналажење решења за север Косова.

Датум за почетак преговора Београда о приступању ЕУ је на дохват руке, оценио је специјални известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин и додао да не може да тврди да ће се то сигурно ускоро десити, али и да кључни напредак треба да буде проналажење решења за север Косова.

Кацин је у разговору за магазин Корд истакао да је досад остварени напредак у односима са Приштином показатељ који је пут за превазилажење најозбиљнијег питања у региону, као и да се Србима са севера Косова манипулисало ради заваравања јавности у Србији, на Косову, Балкану и ЕУ што више није случај.

"Никада нисам рекао да сам апсолутно сигуран у вези са датумом за почетак преговора. Србија је напорно радила на испуњавању приоритетних критеријума, што се пре свега односи на политички дијалог на највишем нивоу између премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија. Истовремено, борба против системске корупције, коју спроводи заменик премијера Александар Вучић почела је да даје резултате", рекао је Кацин.

Известилац ЕП-а за Србију је објаснио да је један од кључних тестова за српске институције у оквиру заштите људских и мањинских права да омогуће одржавање "Параде поноса", као и да "сигурносни ризик" никада више неће бити оправдање за њено неодржавање.

"Питање људских и мањинских права није изгубило важност, напротив. Да вас подсетим, када једном отпочну преговори о приступању, најпре ће се преговарати о поглављима 23. и 24. а то су владавина права и правосудни систем. Биће потребни конкретни резултати и просто усвајање закона није довољно", нагласио је Кацин и додао да ће у Европском парламенту у јуну бити одржана конференција о ЛГБТ правима у којој ће учествовати делегације држава западног Балкана.

Будући да је био оштар критичар реформе правосуђа у Србији, Кацин се осврнуо на то питање истакавши да је према признању министра правосуђа Николе Селаковића стање у тој области на "непожељном нивоу".

"Проблем је системски. Нико не зна колико тамо има судија, а структура и резултати реформе која је спроведена 2009. године су упитни, док су сумње у политички утицај на реформе остале присутне", оценио је Кацин, додајући да је професионализација тужилаца и истражних органа од највеће важности, баш као и формирање снажне и независне агенције за борбу против корупције.

Кацин: грађани нису против ЕУ 

Говорећи о недавним резултатима истражвања јавног мнења у Србији, који су показали да подршка грађана за прикључење ЕУ опада, Кацин је рекао да је сигуран да грађани нису против ЕУ, осим можда гласача ДСС-а.

"Мислим да сви политички и економски параметри показују да је чланство Србије у ЕУ стратешки интерес земље", нагласио је Кацин.

Кацин је додао да ће препустити грађанима Србије да оцене да ли су ДС, ЛДП или нека од опозиционих партија довољно активне у критици власти, наводећи да је важно да постоји консензус у вези са стратешким циљем, чланством у ЕУ.

Иако је нагласио да ретко одбија да коментарише оно што се тиче Србије, Кацин, ипак, није могао више да каже о случају Дарка Шарића, осим да је то један од главних изазова у борби против организованог криминала и системске корупције, јер је реч о прању новца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи