Читај ми!

Кључна следећа рунда дијалога

Србија у дијалог са Приштином улази са јасно дефинисаном стратегијом и жељом да се постигне компромис на принципима из Платформе и Резолуције о Космету, рекао Марко Ђурић после састанка државног врха. Србија остаје при концепцији заједнице српских општина, навео је саветник председника и додао да је следећа рунда дијалога кључна. Државни врх није разговарао о Железари.

10.24 - Завршен састанак државног врха. Саветник председника Марко Ђурић рекао да је следећа рунда дијалога кључна и да Србија од међународне заједнице очекује да пошаље поруку Приштини да и она буде спремна на компромис.   

9.13 - Почео састанак државног врха. 

9.00 - Председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић, вицепремијер Александар Вучић, шеф Канцеларије за КиМ Александар Вулин стигли у Председништво, јавља репортер РТС-а са лица места. 

8.00 - Како РТС сазнаје, састанак државног врха почеће у 9 часова у згради Председништва. 

Саветник председника Марко Ђурић рекао је после састанка државног врха да Србија улази у дијалог са Приштином са јасно дефинисаном стратегијом и жељом да се постигне компромис на принципима из Платформе и Резолуције о Космету.

Ђурић је рекао да је следећа рунда дијалога кључна и да Србија од међународне заједнице очекују да пошаље поруку Приштини да и она буде спремна на компромис.

"Мислимо да је могуће да у овом кључном моменту представници међународне заједнице пошаљу поруку Приштини да треба да буде спремна на извесне уступке како би се до комрпромиса дошло. Ово је кључна раскрсница у преговорима", рекао је Ђурић.

"Велика одговорност лежи на представницима међународне заједнице и ми очекујемо да они то учине", поручио је Ђурић после састанка у згради Председништва.

Према његовој оцени, ни Приштини није у интересу да буде талац политике која није спремна на дијалог. 

Србија остаје при концепцији заједнице српских општина, навео је саветник председника Томислава Николића.

Према његовим речима, Србија има јасан концепт о успостављању заједнице српских општина која има надлежност у многим областима живота, као што су правосуђе, полиција, образовање и спремна је на озбиљне разговоре. 

Ђурић је рекао да Србија на разговоре у Брисел у понедељак одлази са дефинисаном стратегијом и са искреном жељом да се постигне споразум и компромис и да је спремна да констсруктивно разговара о свим елементима уређења односа у Покрајини.  

Упитан да ли преговори могу да пропадну, Ђурић је рекао да не постоји опасност да Србија одустане од напора да се постигне компромис у вези са успостављањем заједнице српских општина и највиших гаранција за политичка и сва остала права не само српске заједнице.

Ђурић је додао и да су представници општина Гора изразили жељу да буду укључени у Заједницу српских општина, што, како је нагласио, не подрива интересе било које од страна, већ гарантује оно што већ постоји у сличним случајевима на неколико места у Европи.  

Ђурић је, такође, рекао да је на састанку разговарано и о европским интеграцијама истакавши да до 16. априла неће бити више ни формалних ни фактичких разлога да Србија не добије датум за почетак преговора у чланство у ЕУ. 

"Србија је спремна да испуни све захтеве из Закључака Савета Европске уније", рекао је Ђурић. 

Иако је било најављено да ће државни врх разговарати о Железари, то није била тема састанка. 

Састанку код председника Томислава Николића присуствовали су: премијер Ивица Дачић, први потпредседник Владе Александар Вучић, саветник председника Србије за спољну политику Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин, министар финансија и привреде Млађан Динкић.  

Премијер Дачић је, најављујући разговоре највиших државних званичника, рекао да је дијалог у кризи.

"Не знам у ком се смеру даље уопште могу водити разговори са Приштином, јер њени представници не желе да разговарају о давању извршних овлашћења заједници српских општина на Косову и Метохији", рекао је Дачић и проценио да ће Србија бити изложена великим притисцима и манипулацијама".

Премијер је потврдио да ће у понедељак отпутовати у Брисел на нову рунду преговора, али и додао да не зна о чему уопште он и косовски премијер Хашим Тачи могу да се договоре.

"Не питајте ме шта ћу да радим тамо у Бриселу. Веома је тешко и не знам", рекао је Дачић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи