Где је Косово данас?

Формирање нових институција на Косову и Метохији међу најважнијим политичким и безбедносним питањима и биће једно од најзначајнијих на европском путу, речено је на округлом столу "Где је Косово данас". Напади на Ивицу Дачића су напади на политику коју он спроводи, оценили учесници скупа.

Укидање паралелних институција на Косову и Метохији и формирање нових је међу најважнијим политичким и безбедносним питањима и биће једно од најзначајнијих на европском путу, речено је на округлом столу "Где је Косово данас".

Учесници округлог стола, у организацији Хелсиншког одбора за људска права, сагласили су се да је добро што се води дијалог Београда и Приштине и да напади на премијера Ивицу Дачића нису напади на њега лично, већ да они који сматрају да дијалог треба зауставити нападају политику коју он спроводи.

Потпредседник Скупштине Косова и генерални секретар Српске либералне странке Косова Петар Милетић указао је да је сусрет српског и косовског премијера Дачића и Хашима Тачија једно од највећих помака.

"Требало је храбрости да се тако нешто уради и ми Срби који живимо јужно од Ибра смо то јавно подржали, као што смо подржали и ми који смо део косовских институција, јер се споразуми тичу нас и наших живота", рекао је Милетић.

Милетић је, међутим, истакао да је погрешан стереотип да су Срби који раде у институцијама Косова против Београда, као што није истина ни да су то Срби јужно од Ибра.

"Ми подржавамо договоре, а север оспорава. Ми смо запослили око четири хиљаде Срба и тако их везали за Косово, а на северу се постављају балвани, барикаде и дижу аутомобили у ваздух. Данас је перспектива Срба који живе на југу Косова боља од оних који живе на северу, а у Грачаници и Штрпцу урадили смо више за четири године него што је урађено за претходних 50", рекао је Милетић.

Милетић, који је већ други мандат у косовској влади, осврнуо се и на састанак председника Томислава Николића са косовском председницом Атифетом Јахјагом. Тај састанак у Бриселу он тумачи као позитиван помак, без обзира што су, како каже, обоје остали при својим крутим ставовима.

"Важна је порука коју су послали, а то је да настаје политика помирења и то је била порука и Србима и Абанцима", сматра Милетић.

Члан скупштинског Одбора за Косово и Метохију и посланик ЛДП-а Зоран Остојић рекао је да је суштина дијалога примена Ахтисаријевог плана и добијање датума за почетак преговора за чланство Србије у ЕУ.

Према његовом мишљењу, то је "испуњавање форме према Бриселу како би се остало на власти", док оно што је суштина, а то је "суочавање са прошлошћу, још не постоји".

Остојић је указао да нова политика мора дубински да промени односе у региону, да је добро што се води дијалог, али да није добро што се не види никакав помак на боље у односима Срба и Албанаца.

Остојић је уверен да ће дијалог резултирати договором у области телекомуникација, добијањем позивног броја за Косово, укидањем парлалелних институција у области полиције и судства, постизањем енергетског договора.

И главни и одговорни урдник ТВ "Кохавижн" и аналитичар Адриатик Кељменди био је један од учесника Округлог стола, који је нагласио да је Косово данас независно, да га је "признало више од 100 земаља, има своју територију, коју гарантује НАТО".

Он сматра да је "формула" коју треба применити на Косову стандарди за мањине које имају у својим земљама.

"Гарантовање права мањинама које имају у својим земљама је формула коју треба применити јер у том случају неће бити дуплих стандарда", закључио је Кељменди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи