Читај ми!

Југ Србије стабилан

Зоран Станковић каже да југ Србије није никакво потенцијално жариште, како је раније изјавио косовски политичар Азем Власи. Југ Србије има велике проблеме, пре свега економске, и то се покушава политички искористити, рекао Станковић.

Југ Србије није никакво потенцијално жариште, како је раније изјавио косовски политичар Азем Власи, рекао је председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић.

"Мислим да то није тачна оцена. Тачно је да југ Србије има велике проблеме, пре свега економске, али то се покушава политички искористити. Југ Србије је стабилан и не очекујемо никакве непријатне догађаје" рекао је Станковић гостујући у Дневнику РТС.

Власи је почетком јануара за агенцију Анадолија рекао да би југ Србије могао постати ново потенцијално жариште јер, како је рекао, заоштравањем односа са тамошњим Албанцима државни врх Србије ризикује шири сукоб.

Говорећи о проблему са матичним књигама на југу Србије, Станковић је навео да је основни проблем непоштовање закона.

"Године 2009. је донет закон о матичним књигама који предвиђа да се сва имена грађана прво пишу ћирилицом а затим на матичном писму. На југу Србије то није било тако, а негде је то злоупотребљено и приказано као проблем да Албанци не могу своје име да пишу на ћирилици", рекао је Станковић.

Председник Координационог тела је навео да су обављени разговори са локалном самоуправом, уз помоћ Министарства правде, Министарства унутрашњих послова, очекујући да ће тај проблем у наредном периоду бити решен и тако смањити притисак да Србија не пошутује права мањина.

Покушавамо, како каже, да нашим редовним активностима сведемо проблем на оно што тишти грађане, економска ситуација, запошљавање, а све друго, сматрамо политичком игром, у коју не желимо да улазимо.

Станковић наводи да је лидерима политичких партија са југа Србије у разговрима поручено да је преокупација економски просперитет, а да се политичка питања решавају сагласно обавезама које држава има према националним мањинама.

Станковић подсећа на покушај албанских лидера са југа Србије да дијалог у Бриселу "увежу" са догађајима на југу Србије није само локална иницијатива.

"Имате изјаве и премијера Албаније који јасно исказује претензије према суседним земаљама. Нажалост међународна заједница то веома стидљиво коментарише, али је чињеница да су то само жеље неких лидера, поруке које немају утемељење у реалном животу", рекао је Станковић.

Станковић је за другу половину априла најавио одржавање инвестиционог сајма на југу Србије.

"Наша је обавеза да покушамо све да се економски развој југа поспеши, очекујемо учешће и амабасора, пријатеља југа Србије, друге земље које су изразиле жељу да инвестираују овде", рекао је Станковић и навео да ће сајам бити одржан у сарадњи са Привредном комором Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи