Читај ми!

Србија и Македонија заједно ка ЕУ

Споразум Србије и Македоније о сарадњи у евроинтеграцијама потписали шефови дипломатија две земље, Иван Мркић и Никола Попоски. Регионалне иницијативе "проба за будући заједнички циљ - чланство у ЕУ", рекао Мркић у Скопљу.

Шефови дипломатија Србије и Македоније, Иван Мркић и Никола Попоски потписали су споразум о сарадњи две земље у евроинтеграцијама, оценивши да су Београд и Скопље повезани традиционалним пријатељством и искреним односима, преноси македонска информативна агенција МИА.

"Циљ наших земаља је да што је пре могуће започнемо преговоре са ЕУ, као резултат постигнутих реформи и уз подршку свих земаља чланица Уније", рекао је Попоски на заједничкој конференцији за новинаре с Мркићем у Скопљу.

Шеф српске дипломатије је истакао одличне односе Београда и Скопља, указавши да су регионалне иницијативе "проба за будући заједнички циљ - чланство у ЕУ". "Што више пробамо, бићемо ефикаснији када уђемо у европску породицу", рекао је Мркић.

Мркић је пожелео успех Македонији и у председавању регионалним иницијативама, посебно Процесом сарадње у југоисточној Европи (СЕЕЦП), с обзиром на то да све регионалне акције припремају земље из окружења за заједничку будућност у ЕУ.

Шеф српске дипломатије је саопштио да је постигнут договор и о томе да се одржи заједничка седница влада две земље, као и да се формира мешовита комисија за економску сарадњу.

Како је рекао македонски министар спољних послова, Македонија и Србија су повезане у многим аспектима и заинтересоване су за блиску сарадњу у инфраструктурним пројектима, као и у заједничком наступу на трећим тржиштима.

"Надамо се да ће овакав приступ бити модел за све суседе, укључујући и оне унутар и оне изван ЕУ", додао је Попоски. 

Он је указао да у региону постоје отворена питања, али да би она требало да буду решена на "искрен начин".

Мркић се састао и са председником Македоније ђорђем Ивановом, а двојица званичника су констатовала да постоји велики број питања која повезују две земље насупрот малом броју у којима постоје разлике, изразивши задовољство што та питања не утичу на сарадњу у областима од заједничког интереса, пренела је македонска агенција Макфакс.

У разговору је истакнуто да се у сарадњи две земље у будућности треба фокусирати на продубљавање економске и трговинске сарадње. 

Иванов је поздравио потписивање споразума о сарадњи у евроинтеграцијама, нагласивши да је у интересу безбедности, стабилности и просперитета региона потребно градити добросуседске односе.

Очекује се да се Мркић касније састане и са македонским премијером Николом Груевским.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи