Читај ми!

Војводина, одлука у другом кругу

Три посланика покрајинског парламента биће познати након другог круга допунских избора у Војводини. Званични резултати првог круга биће објављени сутра. Према страначким изворима у Зрењанину и Србобрану у други круг иду кандидати СНС-а и ДС-а, а у Апатину СПС-а и ДС-а.

Чланица Покрајинске изборне комисије Јелена Злојутро рекла је да се на основу резултата излазности може тврдити да ће бити другог круга гласања у сва три града - Апатину, Србобрану и Зрењанину. Сутра ће бити објављени званични резултати допунских покрајинских избора у Војводини.

У Апатину је гласало 48,95 одсто бирача, у Зрењанину 30,57 одсто, а у Србобрану 54,19 одсто бирача. 

Покрајинска изборна комисија ће сутра саопштити резултате првог круга избора за по једног посланика у Скупштини АП Војводини, одржаних данас у Апатину, Србобрану и Зрењанину, рекла је Танјугу Злојутро.

Злојутро је рекла да се на основу резултата излазности са сигурношћу може тврдити да ће, са обзиром на ниску излазност, у сва три града бити и други круг избора, у који иду по двоје првопласираних, што потврђују и прелиминарни незванични резултати којима располажу изборни штабови политичких странака.

Председник Савета за Војводину Српске напредне странке Игор Мировић, потврдио је да су се кандидати те странке у Србобрану и Зрењанину пласирали у други круг избора тако што су освојили убедљиво највише гласова у првом кругу, а да у Апатину, СНС-ов кандидат није прошао у други круг.

У Изборном штабу Демократске странке Танјугу је речено да у сва три града у други круг иду кандидати ДС-а, који су и у Апатину и у Зрењанину и у Србобрану заузели друго место.

"У Апатину ће кандидат ДС-а Бруно Урбановски, који је освојио 23,85 одсто гласова у други круг ићи са кандидатом СПС-а Драганом Растовићем, који је освојио 30,75 одсто гласова", рекао је председник Извршног одбора Покрајинског одбора ДС Страхиња Симовић.

По Симовићевим речима, у Србобрану су се у други круг пласирали кандидат Српске напредне странке Живко Настић, који је у данашњем првом кругу освојио 35,72 одсто гласова и кандидаткиња ДС-а Валерија Танасијин која је освојила 27,55 одсто гласова.

У Зрењанину, навео је Симовић, највише гласова, по подацима из Изборног штаба Демократске странке, припало је кандидату СНС-а Дарку Баћоку, 36,67 одсто, и кандидату ДС-а Миодрагу Дамјанову који је освојио 21,14 одсто гласова.

Симовић је нагласио да се наведени резултати односе на 91,7 обрађених бирачких места у сва три града.

У изборном штабу СПС-а располажу са сличним подацима када је реч о изборима у Апатину и Србобрану, али се њихови прелиминарни резултати у Зрењанину умногоме разликују од резултата ДС-а.

Потпредседник покрајинског одбора СПС-а Радислав Стриковић рекао је Танјугу да та странка у Зрењанину има податке са 50 одсто биралишта и да је на основу тих података за кандидата СНС-а гласало 1.800 грађана, за кандидата СПС-а 820, кандидат ДСС-а је добио 670 гласова, а тек на четвртом месту је кандидат ДС-а за кога је гласало 640 бирача.

Допунски избори за по једног посланике Скупштине Војводине по већинском изборном систему, одржани су у укупно три изборне јединице - Зрењанину, Апатину и Србобрану, јер су досадашњи посланици из тих градова поднели оставку због сукоба интереса.

Скупштина Војводине има 120 посланика, од којих се 60 бира по пропорционалном, а 60 по двокружном већинском изборном систему.

Већину у Скупштини Војводине има коалиција ДС, ЛСВ, СВМ и ЛДП.

За посланичког кандидата биће изабран онај који добије већину гласова бирача. Ако у првом кругу нико не добије потребну већину, гласање ће се поновити у року од 15 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи