Читај ми!

Без осуде злочина нема помирења

Србија никада неће признати независност Косова и Метохије, саопштила Канцеларија за Косово и Метохију и позивала међународну заједницу да прихвати реалност. Без сагласности Србије и Срба на Косову и Метохији, не може бити праведног и трајног решења, истиче се у саопштењу.

Канцеларија Владе за Косово и Метохију саопштила је да Србија никада неће признати независност Космета и позивала међународну заједницу да прихвати реалност.

Поводом петогодишњице нелегалног проглашења независности Косова, из Канцеларије за Косово и Метохију позивају међународну заједницу да прихвати реалност, а то је да без сагласности Србије и Срба на Косову и Метохији, не може бити праведног и трајног решења.

"Србија није никада и неће признати такозвано независно Косово. Ништа што је настало на неправди не може владати по праву и правди", пише у саопштењу.

Наводи се и да се од 17. фебруара 2008. године, када је мимо воље Савета безбедности и без обзира на потпуно одбијање Срба на Косову и Метохији проглашена такозвана независност до данас, десило 1.015 напада на Србе.

Против Срба је 51 пут употребљено ватрено оружје, 11 пута су подметане експлозивне направе, 15 пута бачене су ручне бомбе и молотовљеви коктели, 25 пута нападнути верски објекти, оскрнављено 201 православно гробље, 197 надгробних споменика уништено, 10 пута су нападнути културно-историјски објекти, 135 српских кућа каменовано, 48 пута на српску имовину подметани пожари, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје и да је 106 српских кућа опљачкано, запаљено 13 шума у власништву Срба, нападнут манастир Високи Дечани, који је под заштитом УНЕСКО и да нико не зна тачан број украдене стоке, аутомобила, пољопривредних машина.

"На трогодишњег дечака и деветогодишњу девојчицу 4. фебруара бачена је бомба, четворо Срба је убијено, 254 је лакше и теже повређено, на српско становништво је годишње просечно вршено 203 напада, по један на свака два дана", поручују из канцеларије за Косово и Метохију.

На такозваном независном Косову за Србе нема европских стандарда, приватизација је спровођена и спроводи се искључиво за Албанце, док 40.000 српских захтева за повраћај имовине и наканду штете узалуд чека на одговор, додаје се у саопштењу.

Из Канцеларије закључују да на "такозваном независном Косову није успостављена држава, већ апартхејд, у коме су за 1.004 српске жртве осуђена два починиоца".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи