Читај ми!

Приштина, пет година после

Косово обележава пету годишњицу једнострано проглашене независности. У Приштини одржана свечана парада којој је присуствовало неколико хиљада грађана.

На данашњи дан, 17. фебруара, пре пет година Косово је једнострано прогласило независност. У Приштини свечаном парадом Косовских снага безбедности (КСБ) коју је пратило неколико хиљада грађана започела је главна прослава петогодишњице од проглашења независности.

Јединице почасне гарде, елитних наоружаних трупа за брзо реаговање, као и инжињеријске и логистичке јединице КСБ продефиловале су испред трибине на којој се налазило највише косовско руководство, као и многобројне међународне званице које присуствују обележавању петогодишњице независности.

Након КСБ, параду је наставила Косовска Полиција (КП) са свим својим родовима, почев од јединица за специјална дејства (РОСУ) па до ватрогасних јединица.

Обраћајући се присутнима пре издавања команде да парада почне, председница Атифете Јахјага је рекла да је ФСК једна од кључних снага које обезбеђују сигурност на Косову.

"Ми градимо визију за нашу нову државу, визију о (њеној) евро-атлантској будућности. Ми радимо да Косово буде земља чланица Европске уније у перманентном пријатељству са Сједињеним Америчким Државама," рекла је Јахјага.

"Република Косово се придржава политике добросуседства. Поштујемо интегритет и суверенитет свих других држава," поручила је косовска председница.

Говорећи на свечаности, премијер Хашим Тачи је рекао да је независност Косова била сан многих ранијих генерација и да је овај сан данас постао реалност коју је признало више од половине земаља чланица УН.

"Наша визија је да у скорој будућности постанемо чланица НАТО-а. Република Косово је на правом путу у правцу укључења у ЕУ", навео је Тачи.

У Декларацији о независности коју је 17. фебруара 2008. акламацијом усвојила Скупштина Косова, наведено је да ће независно Косово бити "посвећено миру и стабилности", а да ће косовска држава бити "формирана на основу плана Мартија Ахтисарија".

"Косово је демократско, лаичко и мултиетничко друштво" које ће прихватити "међународно цивилно и војно присуство". "Независношћу, Косово преузима међународне обавезе, обезбеђује сигурност граница са суседним земљама и одриче се насиља као начина за решавање несугласица", пише, поред осталог, у том документу.

Дан касније Косово је признало осам земаља, први је био Авганистан, затим САД, Француска, Албанија, Турска, Велика Британија, Аустралија и Сенегал.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи