Читај ми!

Часније дати оставку него предати Косово

Лидер ДСС-а Војислав Коштуница каже да је председник Томислав Николић обзнанио план за предају наше државности у руке албанских сепаратиста. Коштуница упозорава да никада ниједан Србин није добровољно предао Косово.

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница оценио је да је председник Републике Томислав Николић упутио поруку да се на Косову укида државност Србије и додао да је часније поднети оставку него бити "саучесник у предаји Косова".

"Председник Србије упутио је поруку за Дан државности да се укида државност Србије на Косову и Метохији. Оно што председник Србије зове паралелним институцијама заправо су институције државе Србије на Косову, а њихово укидање и замена за институције Косова није ништа друго него укидање сваког државног присуства Србије на Косову", наводи се у изјави Коштунице за агенцију Бета.

Коштуница је оценио да то значи да је на "Сретење (Дан државности) председник Србије обзнанио план за предају наше државности у руке албанских сепаратиста".

"Знам да ће унапред бити изречено много неистина како би се сакрила суштина предаје српске државности на Косову. Али, упозоравам да никада ниједан Србин није добровољно предао Косово. Косово су и до сада на силу отимали, а Србија не треба да буде саучесник таквог ужасног насиља над њом самом. Хиљаду пута би било часније поднети оставку него бити саучесник у предаји Косова", навео је лидер ДСС-а.

Према његовим речима, ДСС је овим ставом рекао истину и "спасао душу", док је на председнику Србије да још једном размисли да, у "складу са положеном заклетвом, одбије да буде саучесник у отимању српске територије".

Николић је синоћ у изјави за Телевизију Прва на питање да ли предлогом Србије за разговоре с Приштином долази до легализације паралелних институција на северу Косова и Метохије, објаснио да је реч о стварању нових косовских институција којима управљају Срби.

"То је стварање нових косовских институција, али сегмента институција које би водили Срби. И ту престају паралелне институције. Ако кажу да је Србија регулисала школство, здравство и, ако кажу да имамо суд у Косовској Митровици и да имамо неке полицијске снаге на северу КиМ, одједном овим нашим предлогом – који мора да се реши кроз устав Косова, али, не заборавите, и кроз Устав Србије – српске институције постају косовске институције и њима управљају Срби", рекао је председник Србије.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи