Читај ми!

Додик о праву на самоопредељење

Председник РС Милорад Додик у Београду упитао да ли је можда дошло време за реафирмацију права на самоопредељење, будући да је право на територијални интегритет најбезочније срушено на питању Косова и Метохије. Додик рекао и да право на самоопредељење имају народи, као и да је то право међународно.

Председник Републике Српске Милорад Додик упитао је у Београду да ли је можда дошло време за реафирмацију права на самоопредељење, будући да је право на територијални интегритет најбезочније срушено на питању Косова и Метохије, преноси Танјуг.

"Да ли је све завршено, да ли је можда дошло време за реафирмацију права на самоопредељење. Kако неки други имају право на самоопредељење, а ми немамо", рекао је Додик на јавном слушању о политичким и другим правима Срба у региону пред Одбором Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

Додик је навео и да право на самоопредељење имају народи.

"Јесу ли Срби конститутивни народ? Јесу. Зашто немају то право? То је због неког времена које долази", одговорио је Додик.

Он је навео и да то што је право на територијални интегритет "најбезочније срушено у Србији – на Косову", оставља отворено питање реафирмације права на самоопредељење као међународног права.

Председник Републике Српске рекао je и да није упознат са предлогом државног врха Србије о формирању заједнице српских општина на Косову.

"Али све што иде за тим да се јасно и институционално обезбеди позиција Срба на Косову, подржавам", рекао је Додик новинарима у Скупштини Србије, коментаришући да ли је остварив предлог државног врха о формирању заједнице српских општина на Косову.

"Део нашег идентитета је прича о Косову. Mи не можемо да будемо изван те приче. Зато смо јасно рекли да, што се нас тиче, подршка Косову да се одвоји на начин на који је то урађено јесте понижење и потцењивање Срба и понижење Србије као државе", рекао је председник РС.

Додик је истакао да је тиме прекршено и међународно право.

Председник РС предложио je властима у Србији да сачине "белу књигу" о стању политичких и других права Срба у земљама региона која би помогла да се сагледа њихов положај.

"Србија треба да сачини 'белу књигу' о стању политичких и других права Срба у региону и да на тај начин имамо документ за полазиште за све наше даље расправе", рекао је Додик.

Он је рекао да Србија мора да промени Закон о држављанству и да по аутоматизму одобрава држављанство, као што то чине Хрватска и Мађарска за своје грађане које живе изван њихових граница.

Председник РС сматра и да Србија мора "снажније да се ангажује" на праћењу примене Дејтонског мировног споразума, будући да је једна од потписница тог документа.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи