Читај ми!

Кацин: Велика очекивања од дијалога

Дијалог Београда и Приштине и наставак борбе против организованог криминала од кључне важности за добијање датума преговора Србије за чланство у ЕУ, рекао известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин после сусрета са председником Скупштине Србије Небојшом Стефановићем.

За добијање датума преговора Србије за чланство у Европској унији у јуну од пресудне је важности дијалог Београда и Приштине, као и наставак борбе против организованог криминала, изјавио је у Београду известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин.

"Од пресудне важности је дијалог Београда и Приштине, премијер долази идуће седмице у Брисел и надам се да ћемо и тамо расправљати о тој теми. Ми полажемо огромна очекивања у тај пети и шести круг, да то буду убедљиве поруке, а са друге стране и оно што су сада и грађани коначно прихватили и поздрављају, борба против криминала и корупције није ствар речи, већ се она доказује на делу", рекао је Кацин.

Кацин је истакао да се у борби против корупције већ виде учињени кораци, да има и колатералне штете као и увек, али да тренд треба поздравити.

Тај пети и шести круг разговора премијера Дачића и Хашима Тачија, рекао је, није за сликање, већ да обе стране покажу да су посвећене будућности и направе оно што до сада нису могле.

"Ту је политичка храброст, државотворност и одговорност и мислим да су обе стране посвећене, а и Кетрин Ештон има позитивна очекивања да ће се то и десити, а како ће се то заиста и десити само њих двојица имају право то да кажу домаћој, регионалној јавности и Европској унији", рекао је Кацин.

Кацин је истакао да ЕУ жели да тај велики напор у дијалогу Београда и Приштине уроди плодом, да не долази до међусобног кочења, већ уважавања и да се ускоро отворе поглавља 23 и 24 и тиме пошаље јасна порука да је процес проширења жив и да ће "ускоро ЕУ имати праве кандидате".

"Мора се видети јасна перспектива ширења ЕУ и зато скупштина, председник, странке владајуће коалиције и опозиција треба да пошаљу јасну поруку грађанима да разумеју да су ствари кренуле набоље и да је Унија блиска будућност за Србију", рекао је Кацин.

Његов домаћин, Небојша Стефановић, захвалио је на охрабрењу и константној подршци, истакавши да је то веома важно за Србију.

Председник Скупштине је рекао да се са Кацином сагласио да је Србија у одређеним областима постигла напредак и да брзина којом ће се кретати ка Унији зависи искључиво од ње саме. 

Стефановић је, међутим, нагласио да је чланство Србије у ЕУ важно не само за земљу, већ и за читав регион.

"Учинићемо максималан напор да се то и догоди", рекао је Стефановић.

Председник парламента је навео и да је Кацина обавестио и шта је Скупштина Србије урадила на путу прикључња ЕУ, и шта је то што из области правосуђа и економских реформи у наредном периоду треба предузети како би Србија напредовала и како би са што већом сигурношћу обезбедила да добије датум почетка преговора током јуна.  

Кацин се састао и са председницом Одбора за европске интеграције Милицом Делевић.

Он је поздравио посвећеност власти у Србији да наставе процес реформи и испуне све услове за почетак преговора о чланству у Европској унији.

У разговору је, како се наводи у саопштењу српског парламента, било речи о напретку Србије у процесу евроинтеграција, постигнутим резултатима и изазовима који стоје пред Србијом на путу ка ЕУ.

Делевићева је упознала Кацина са предстојећим активностима Одбора за европске интеграције и динамиком рада Народне скупштине на испуњавању услова како би Србија добила датум за почетак преговора са ЕУ.

Кацин је посебно указао на значај даљег јачања улоге Парламента у процесу приближавања Србије европским интеграцијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи