Читај ми!

Косово далеко од укидања виза

Напредовање Косова ка либерализацији визног режима има много недостатака и требаће још неколико деценија да се уведе либерализација визног режима, наводи се у првом извештају Европске комисије.

Први извештај Европске комисије за напредовање Косова у испуњавању обавеза из Упутства за либерализацију визног режима налази много недостатака, а већина примедаба се односи на организовани криминал и корупцију, преноси приштински лист Коха диторе.

Лист преноси утисак европских дипломата да ће "овим ритмом Косову требати још дуго, можда и још неколико деценија да достигне либерализацију визног режима".

Оптимизам званичника косовске Владе о брзом постизању либерализације визног режима изражен пре годину дана када је Косову предато Упутство чини се да је изветрео сада када је Европска Комисија објавила свој први извештај о напредовању у испуњавању захтева из упутства за либерализацију визног режима.

Док су пре годину дана сви, од премијера до министара у Влади "гарантовали" да ће Косово "у рекордном року" испунити све обавезе и чак помињали крај 2012. године као рок за укидање виза, сада се више не чују таква обећања.

У Бриселу се надају да су и косовски лидери схватили да је процес испуњавања обавеза за либерализацију визног режима у случају Косова дуг и компликован и да се до либерализације неће брзо стићи. Због тога се надају да косовски лидери неће у будуће лицитирати датумима јер би се то могло претворити у разочарење грађана.

"Као што можете видети у извештају, изазови који се налазе пред Косовом су велики и не могу се лако достићи. Али, ми подржавамо косовске власти да раде са још већом вољом на постизању напретка у том правцу", рекао је за Коха Диторе један функционер ЕУ говорећи и о првом извештају Комисије за напредовање Косова у дијалогу о визном режиму.

Исти званичник је поручио косовским званичницима да раде још више у борби против корупције и организованог криминала, да спроводе законе без политичких утицаја и да мање говоре о датумима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи