Читај ми!

Парламентарци сложни о мировним мисијама

Власт и опозиција уједињени - сви подржавају слање наших војника у мировне мисије и Измене закона о Војнобезбедносној и Војнообавештајној агенцији. Безбедносне службе у Србији данас сарађују ближе и боље него икада, оцењује први потпредседник Владе Александар Вучић.

После десет дана паузе, српски парламентарци вратили су се у клупе. Пред њима је дугачак дневни ред. Између осталог, Предлог закона о Јужном току и одлука о престанку функције председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић.

Прва тачка ујединила је власт и опозицију - сви подржавају слање наших војника у мировне мисије, али и Измене закона о Војнобезбедносној и Војнообавештајној агенцији. Ако буду усвојене, две агенције мораће да траже дозволу суда за тајно праћење електронских комуникација.

Безбедносне службе у Србији данас сарађују ближе и боље него икада, оцењује први потпредседник Владе Александар Вучић.

Док се до краја године не напише један закон о свим безбедносним службама, посланицима предлаже измене прописа, које треба да предупреде претње националној безбедности.

Прошле године, Уставни суд забранио је директору ВБА увид у листинге, па ће убудуће судије, у року од осам сати, одлучивати о захтеву за електронски надзор.

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић каже да се морамо понашати у складу са одлуком Уставног суда, макар она представљала стварање потешкоћа.

"У име заштите људских права и слобода морамо да се понашамо у складу са одлуком Уставног суда. Предложили смо вам измене закона да одлуку за примену наведеног поступка и мере доноси Виши суд у седишту Апелационог суда", рекао је Вучић.

Већина за формирање агенције за безбедност

За Вучићев предлог гласаће готово цела Скупштина. Његов претходник најављује и подршку ДС-а, а "за" ће, највероватније, гласати и ЛДП и ДСС. Велика већина је и за формирање јединствене агенције за безбедност.

Драган Шутановац из Демократске странке каже да би та странка подржала формирање агенције као независног тела која би газдовала свим телекомуникацијама и била провајдер за све законски ауторизоване агенције и омогућавала да управо преко те агенције добијају податке.

"Једна од мера за ефикасније спровођење и бољу контролу законитости мера надзора могло би да буде уједињење постојећих паралелних техничких могућности различитих агенција и полиције у једну националну агенцију", каже Ненад Поповић из Демократске странке Србије.

Први потпредседник Владе и министар одбране Александар Вучић каже да је можда могуће да урадимо слично као Италијани и Немци, али је за то, како каже, потребно не мало времена - и због навика и због тога што су постојали сегментирани интереси, па смо имали конкуренцију између различитих служби, па чак и скривање података једни од других.

Говорећи о учешћу српских војника у мировним мисијама, министар одбране каже да је Војска једна од институција која ужива највеће поверење грађана и која је најбољи амбасадор Србије.

ЛДП предлаже корак даље - чланство у НАТО-у, а министра питају колико је људи погинуло у бомбардовању.

"Сваки војник и сваки цивил, који је погинуо током нато кампање, колико их је погинуло. мислим да би био ред да после 13 година то сазнамо", пита Зоран Остојић из ЛДП-а.

У НАТО бомбардовању погинуло је 1.008 припадника војске и полиције, одговара Вучић и објашњава зашто Србија неће у НАТО.

"Србија у политичком смислу жели да буде члан ЕУ. Србија је по Декларацији Народне скупштине обавезна на војну неутралност и Република Србија, као што неће ићи у НАТО, неће ићи ни у ОДКБ или неки други војни савез.

Иначе, скупштински Одбор за правосуђе усвојио је предлог одлуке о престанку функције председнице Врховног касационог суда Нате Месаровић. У Парламенту ће се о томе расправљати највероватније у среду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи